Zomertijd begint in Oostenrijk met sneeuw en kou

Vanaf maandag kunnen we weer zulke plaatjes schieten!

Zomertijd begint in Oostenrijk met sneeuw en kou
Dit weekend gaat de zomertijd weer in en hoewel het afgelopen week best zomers leek (in de dalen) keert de winter juist weer terug als de zomertijd in gaat. Hoewel het zondag nog lange tijd droog is, staat er voor maandag juist veel sneeuw en kou in de kaarten.

Vandaag krijgen we al te maken met een weersverandering. Een koufront trekt vandaag van west naar oost over Oostenrijk. Deze ochtend ligt het front al over Vorarlberg, waar het al regent of sneeuw vanaf 1700 meter. Rond het middaguur volgt ook sneeuw en regen in delen van Tirol en aan het eind van de middag is de rest van Oostenrijk aan de beurt. Voor het front uit kan het nog opwarmen naar 14 tot 22 graden. Als laatste valt er regen en sneeuw in Karinthië. Met name in het noorden van Oostenrijk verloopt de passage van het koufront stormachtig met windstoten en lokaal onweer. Ook vanavond vallen er buien en zakt de sneeuwgrens naar 1400 meter.

Morgen blijven er aan de noordkant buien vallen, daarbij staat ook veel wind. Op sommige bergtoppen wel stormkracht 8 en met windstoten tot 120 km/u. Hierdoor kunnen enkele skiliften dicht blijven, sowieso is het niet heel fijn om op de bergtoppen te staan. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter, op 1500 meter is het ongeveer 0 graden. Morgenavond lossen de meeste buien op en de nacht naar zondag verloopt helder en tijdelijk rustig.

Zondagochtend start droog met nog wat ruimte voor de zon. Maar al snel raakt het bewolkt en tegen het eind van de ochtend volgt al regen en sneeuw vanaf 1300 meter. De gehele middag blijft het vaak nat of sneeuwrijk. Ook nu nog valt er dus regen in de dalen. Zondagavond volgt een tweede koufront en in de nacht zakt de sneeuwgrens tot in de dalen.


Maandag, de tweede dag van de zomertijd, is de winter weer helemaal terug in Oostenrijk. Er vallen felle sneeuwbuien en de sneeuwgrens ligt rond de 500 meter. Ook staat er veel wind en kan er in de bergen sprake zijn van sneeuwjacht of regionaal zelfs een sneeuwstorm. Uiteindelijk valt er de gehele maandag aan de noordkant 10 tot 30 centimeter sneeuw tot in de dalen. Hogerop valt meer, samen met de eerder sneeuw kan er boven de 1500 meter 50 tot 80 centimeter vallen. Een behoorlijk pak voor eind maart!

Ook de dinsdag en woensdag blijven vrij koud met opnieuw sneeuwbuien. De winter is dus echt even helemaal terug als de zomertijd begint.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...