Zomervakantie drukte op de weg richting Oostenrijk

Brennerpas richting Italië

Brennerpas richting Italië ter illustratie. © Ramona Roelfsema

Zomervakantie drukte op de weg richting Oostenrijk

Het is zomer en de vakanties staan voor de deur dit betekent weer drukte richting het zuiden.

Afgelopen weken is de regio Zuid en Midden al op vakantie gegaan en nu is dan ook eindelijk de regio Noord aan de beurt. Samen met andere landen zal dit voor een hoop drukte gaan zorgen op de Europese wegen richting het zuiden.

Zeker de mensen die aan de schoolvakanties vastzitten, zullen hier last van krijgen. Maar waar kan men files verwachten en niet te vergeten de eeuwige baustellen in Duitsland.

Verkeersdrukte

Met name in de weekenden kan het heel druk worden op de wegen in Duitsland richting Oostenrijk of weer terug. Volgend weekend als de eerste landgenoten vakantie hebben zal het volgens de ANWB druk worden.

Wat ook niet meehelpt zijn de extra grenscontroles in Duitsland. Voor ons zal dit maar duren tot 14 juli maar moet je na 15 juli met extra vertragingen rekening houden als je via Duitsland naar Oostenrijk, Tsjechië, Zwitserland of Polen gaat.

Files vakantiedrukte

foto @ Julia Hammerle

Drukke routes en Baustellen

Alle wegen leiden naar Rome is het gezegde of te wel er zijn meerdere manieren om op je bestemming te komen. Maar toch zijn er een hoop mensen die een vaste route aanhouden. Hierdoor zal het op de bekende routes weer druk gaan worden, waar het druk is vind je op ANWB.nl.

Het zijn veelal de bekende wegen zoals de A3, A7, A9 en de A99.

De belangrijkste routes waar gewerkt wordt aan de weg zijn te vinden op de site van de ADAC.

Zwitserland

De meeste mensen die richting Italië gaan zullen door Zwitserland gaan. Echter door het noodweer was een deel van de snelweg A13 tussen Chur – Bellinzona (route San Bernardinotunnel) in beide richtingen dicht bij Mesocco. Sinds vrijdag 5 juli is er in beide richtingen daar nu weer 1 rijstrook open voor het verkeer.

Er wordt dan grote verkeersdrukte verwacht bij de Gotthardtunnel. Een andere route is via Oostenrijk, de meesten zullen dan de Fernpass nemen. Maar ook hier zal het extra druk worden is de verwachting.

Meer informatie is te vinden op ANWB.

Vanaf de Brennerpas (foto: Michel Roelfsema)

Oostenrijk

Door Oostenrijk is ook niet zonder gevaar, zo is de B179 de Fernpassroute een berucht knelpunt. Ook de grensovergang tussen Duitsland naar Oostenrijk.  Maar ook Oostenrijk heeft de nodige problemen richting Italië.

Zoals bekend is de Brennerpas nodig toe aan renovatie, dit kan extra drukte veroorzaken richting Italië. Om de eventuele files te kunnen omzeilen, heeft ÖAMTC (de Oostenrijkse ANWB) een filekalender, deze is hier te vinden.

Ook via wegbeheerder Asfinag kun je het nodige vinden over files en wegwerkzaamheden en is er ook nog de Oostenrijkse radio zoals Ö3.

Brenner Autobahn

De Brenner Autobahn loopt vanaf Innsbruck en is een belangrijke snelweg die Oostenrijk met Italië verbindt. Ook voor de mensen die richting het Gardameer gaan zullen deze weg nemen.

Pak je de Brenner richting Italië dan rij je altijd over de 1,8-kilometer lange Luegbrücke bij Gries am Brenner. De langste brug op deze route, de Luegbrücke, stamt al uit de jaren 60 en is in dermate slechte staat dat het inmiddels dringend is.

De renovatie had al in 2020 moeten beginnen en zal nu vanaf 2025 gedurende 2 jaar gerenoveerd worden.

Door de verwachte extra drukte op de Brenner zal ook de transitdruk vergroten bijvoorbeeld op de Fernpas aldus Fritz Gurgiser van het Transit Forum (bron).

Ga je richting Oostenrijk of zelfs verder naar Italië, ga je goed informeren over de drukte en dergelijke. Hou er rekening mee en tref eventueel maatregelen.

De vakantie begint al zodra je weg rijdt van huis, hou daar rekening mee.

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Banner Pitztal

Pitztal Gletsjer Rifflsee

Pitztal Hochzeiger

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×