Zomervakantie Pitztal een verslag van Helen

Pitztal klimpark

Zomervakantie Pitztal een verslag van Helen

Helen is met het gezin deze zomer naar Oostenrijk geweest. Eerste deel van de reis lag in Wenen om vervolgens erop uit te trekken naar het Pitztal. Wat heeft ze daar zoal meegemaakt met de familie?

“Met alle maatregelen besloten we onze reis naar Noorwegen weer een jaartje op te schorten en toch maar weer naar ons vertrouwde en geliefde Oostenrijk af te reizen. Immers… the mountains are calling!

Opzoek naar een gebied waar we nog nooit waren geweest kwam daar weer het Pitztal naar voren. Uiteindelijk boekte we paar nachten Wenen waar ik al eerder over schreef en reisde daarna door naar Arzl im Pitztal. We hadden een fijn verblijf bij Ferienhotel Bergland waar we met de kinderen een lekkere familiekamer kregen en twee weken genoten van de fantastische keuken met zuiver vers “homemade” Oostenrijks eten.

Het Pitztal is niet het bekendste dal, niet het meest toeristische dal maar is prachtig en authentiek. In Arzl zaten we goed centraal. Op een 10 minuten rijden ligt Imst wat een soort knooppunt is. Het Ötztal, Kaunertal en Pitztal komt hier samen. Je kan hier dus alle kanten op.  En dat hebben we ook gedaan , beetje noodgedwongen door toch ook het slechte weer wat we cadeau kregen.

Het Pitztal is lang, smal en hoog. Bijna als een kloof maar dan xxl natuurlijk. Aan het einde van het dal ligt de gletsjer.

Pitztaler Gletsjer Helen de Viet

Op onze eerste dag reden we naar Hochzeiger daar is een super leuke en lange zirbenbaan. Je ziet ze op veel plaatsen in Oostenrijk tegenwoordig. Voor 2 euro haal je een houten “kogel” uit de automaat die je dan door allerlei houten banen kan laten rollen. De kinderen vinden dat geweldig en hier is er dus een route met meerdere baantjes . Beetje midgetgolf maar dan zonder stok.

Mijn kinderen zijn zo jong als ze zijn toch wel thrill-seekers en dan was mountaincart wel het eerste wat moest gebeuren. Dat viel tegen zeg. Mijn zoon van 10,5 jaar (en 1m52) moest bij mijn man op schoot . Nou dat paste dus eigenlijk niet maar hij was nog geen 12, daarna viel de baan ook nog eens tegen en kon mijn man weinig zien. Een tegenvaller maar op het terras horen we dat op “Erlebenisberg Fendels” een leukere is waar ze vanaf 8 jaar al alleen mogen. Die gingen we onthouden natuurlijk.

Mountaincart

Door de regen en wolken hebben we weinig echte wandelingen kunnen maken tot onze spijt. Wel hebben de wandeling bij de Rifflesee gemaakt. Na het bezoek aan het meer zijn we omhoog geklommen langs de paardjes voor een lunch bij de Riffleseehütte met werkelijk de lekkerste käsespatzl ever! En ook nog eens een waanzinnig uitzicht. Daarna de 11 kilometer dalafdaling gemaakt.

Pitztal Rifflsee paarden

Onderweg ga je prachtig door de verschillende lagen van vegetatie, je eindigt in het bos en loopt het laatste stukje langs de rivier terug naar het parkeerterrein. Het is een leuke afwisselende wandeling zeker niet te makkelijk maar door ons met kinderen van 5, 7 en 10 goed te doen.

Ik kan alleen niet garanderen dat er nog zwarte bessen te vinden zijn, het kan zijn dat onze middelste die allemaal opgegeten heeft.

De gletsjer hebben we uiteraard ook bezocht. Het leuke hier is toch ook wel dat je met een tandradbaantje door de berg heen omhoog gaat. Vanaf daar kun je dan weer een gondel nemen naar het hoogstgelegen café van Tirol met uitkijkplatform. Dit alles op 3.440 meter hoogte, echt het dak van Tirol.

Tip; neem goede kleding mee want brrrr het is er goed koud, bij ons stond er ook een stevige wind wat het nog kouder maakte. Natuurlijk hebben we in het café een taartje gegeten . Te verwachtten was natuurlijk dat dit aan de prijs was. (7,50euro voor een stukje lekkere taart vers voor u ingevroren J ).

Pitztaler Gletsjer

Nadat we voor Oma een koelkastmagneet gescoord hebben pakken we de gondel weer terug naar het centrale stuk. Er gaan wandelingen met een gids een stuk over het gletsjerijs , helaas lezen we dat de dalafdalingen niet geschikt zijn voor families.

We klimmen en klauteren hier wat rond en genieten van een lunch met uitzicht en nemen daarna de trein weer terug naar beneden. Terug rijdend stoppen we onderweg nog bij een mooie waterval die vanaf het parkeerterreintje in het dal makkelijk te bereiken is. Trouwens, overal in het Pitztal zie je watervallen naar beneden komen , echt heel mooi.

Rodelbahn Hoch Imst

Als we terug naar het Hotel rijden, dat eigenlijk in Wald ligt een gehuchtje naast Arzl, rijden we nog een stukje door waar een mooie alm te vinden is met een stoere jachthut, die moet natuurlijk onderzocht worden. Ernaast staat nog een drooghutje en daarachter groeit een grote struik heerlijke wilde frambozen die natuurlijk geproefd moet worden . Dit soort momenten maakt de vakanties in de Alpen toch zo mooi. Ook zijn we naar Hoch Imst geweest. Hier wordt momenteel hard gewerkt aan een nieuwe gondel en gondelstations plus erlebenisberg en dat beloofd heel mooi te worden. Gelukkig konden we toch gewoon met de stoeltjeslift naar boven om via de langste rodelbahn naar beneden te komen. Nu testen we ieder jaar een rodelbahn en deze beviel zeer goed.

Pitztal Wilde Frambozen

Tip: wees op tijd,  tegen de middag ontstaat er heel vaak een lange rij. Eenmaal beneden hebben we de lift weer naar boven genomen voor een lekkere lunch, een aanrader is de huisgemaakte aardbeien ijsthee. Daarna de dalafdaling naar beneden gewandeld. Beneden heeft onze oudste ook nog 25 minuten op de (elektrisch maar snelle) crossmotors gespeeld. Onze jongste twee hebben trampoline gesprongen, er is voor ieder wat wils.

Pitztal vlot

We zijn ook naar “Erlebenisberg Fendels” geweest, vanaf Arzl een 20 a 25 minuten rijden. Dit is echt een fantastische plek voor gezinnen met jonge kinderen en (pre)pubers. Boven aan de stoeltjeslift is een heerlijke speelplaats voor de kinderen met een heel klein meertje met een vlot erin, een super berghut met fijn terras. Geen probleem dus om hier een tijdje te chillen. Naast mooie wandelingen (ook terug naar de stoeltjeslift halverwege de berg of verder naar beneden naar het dal) begint hier ook de mountaincartbaan. Deze was heel leuk. Echt een aanrader!!!) Al kreeg ik wel klachten van mijn 5 jarige dochter dat ik te veel remde … …

Door het slechte weer zijn we ook wat binnen zwembaden gaan opzoeken maar daar heb ik al over geschreven. Ook over onze dag naar de gletsjer in het Kaunertal schreef ik al eerder. Lees dit HIER nog maar eens na.

Gelukkig hadden we toch ook weer wat beter weer al bleef het wisselvallig. We hebben nog genoten van het zwembad bij het hotel maar zijn ook nog naar de hangbrug gewandeld die bij Arzl te vinden is. Wat een gat onder je dan zeg… je moet niet last van hoogte vrees hebben als je daar overheen wil wandelen.

Paragliden Helen de Viet

Op onze laatste dag heb ik een tandem paraglide sprong gemaakt. Door de bewolking was het al dagen onzeker of het zou t lukken. Een hele hoge sprong lukte niet door de bewolking maar een iets lagere wel. Sinds Corona is alles een beetje onder het motto “iets is beter dan niets “ dus ik ging.

Start plek was bij Oetz een gezellig dorp aan het begin van het Ötztal, 25 minuten rijden vanaf Arzl. Wat een ervaring. Al 20 jaar denk ik dat het doodeng zal zijn maar werkelijk geen seconde angst gehad. De zweefmolen van 117 meter in Wenen was honderdduizend keer enger.

Pitztal klimpark

Na deze geweldige ervaring lunchen we in het dorp en daarna rijden we terug naar het Pitztal naar het klimpark. Het fantastische aan de klimparken in Oostenrijk vind ik persoonlijk dat ze al klimparcourtjes voor kleuters hebben.

Vorig jaar was onze jongste 4 jaar en kon ze in Nassfeld al voor t eerst klimmen en ziplinen, nu in het Pitztal zijn er nog meer parcourtjes alweer een stap hoger die ze mag en kan doen. In Nederland in Bergen op Zoom in het klimbos moeten ze minimaal 6 jaar en 1m20 zijn. Zo leuk om dit dan ook al met zijn allen te kunnen doen. Er wordt heel wat afgeklommen en heel fijn dat één van de medewerkers een Vlaming is die onze kids dus gewoon uit kan leggen hoe en wat. Zonder dat wij het hoeven te vertalen.

Pitztal Hangbrug

Al met al een heerlijke vakantie gehad. Maar de zon toch ook wel echt gemist.

Hadden graag wat meer gewandeld en nog eens wat uurtjes aan een meer willen chillen maar dat zat er even niet in dit jaar.

Pitztal was prachtig al heb ik het wel als nadelig ervaren zoveel te moeten rijden met de auto. Wat we wel gemist hebben is de sommercart. We hebben het erover gehad met de hotel eigenaar waarom hij geen partner was. Dit kwam omdat het hem per gast 8 euro per dag kost, voor álle gasten van mei t/m oktober. Dat is niet interessant dan worden de kamer prijzen te hoog en kost het hem klanten. Dit klopt ook wel als je zag hoeveel duurder accommodaties waren die wel aangesloten waren.

Er zijn wel alternatieven maar ook hier addertjes onder het gras. Zo is er een kaart die je 5 in 10 dagen toegang geeft tot de liften. Zowel Pitztal, Kaunertaler Gletsjer en Imst. Een ander kaart die nagenoeg het zelfde heet, biedt 5 dagen oprij toegang.

Voor deze kaarten verwijzen we naar:

Voor zover dan weer onze verslagleggingen van deze Oostenrijk trip. We hopen heel erg in de winter eindelijk weer een keer naar Gerlos te mogen voor een weekje winter Oostenrijk pret maar helaas kan niemand in een glazen bol kijken en is het maar de vraag of dat gaat kunnen…

Wij houden in ieder geval onze “fingers crossed” Tot die tijd doen we het dan maar de oude beelden.

Pitztal paarden

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...