Zon en wolken blijven elkaar afwisselen
Zon en wolken blijven elkaar afwisselen
De druk is relatief hoog boven de Alpen. En dat betekent meestal dat het vrij zonnig is. Zodra het hogedrukgebied recht boven je hoofd ligt is er geen wolkje aan de lucht en over het algemeen Kaiserwetter. Ligt een regio aan de rand van zo’n drukgebied dan is het ook gevoelig voor wolken en neerslag. En dat is nu juist al dagen het weerbeeld. In Nederland is het kurkdroog omdat we hier wel onder de vleugels van de hogedruk liggen. Oostenrijk daarentegen ligt precies op de rand. En dan ben je veel gevoeliger voor wolken en neerslag. De details:
ZATERDAG:
Het is half bewolkt. De meeste zon is weggelegd voor het noordoosten van het land. Daar is het echter wel een paar graden koeler dan in het westen. In het westen bevind zich nog een bel met warmere lucht op hoogte en die triggert juist de buiigheid. De temperaturen kunnen in het westen nog richting de 25°c gaan terwijl het in het oosten met zo’n 21°c wel gedaan is. De wind is noord- tot noordoost en in het oosten waait het net een fractie harder. De temperatuur op 3000 meter ligt rond of net boven het vriespunt.
ZONDAG:
De zondag is werkelijk een kopie van de zaterdag. Er is alleen iets meer bewolking. Het noordoosten krijgt te maken met wat vriendelijke stapelwolken maar in de bergen moet toch rekening gehouden worden met flink opbollende bloemkoolwolken die met name aan de zuidkant van de hoofdkam flink kunnen uitregenen. Een klap onweer is ook niet uitgesloten. De temperaturen doen een graadje terug maar het blijft aangenaam warm. De wind is veelal oostelijk. Op 2000 meter is het rond de de 7-10°c.
DE VERDERE VOORUITZICHTEN:
In de komende week zijn alle dagen in principe allemaal een kopie van elkaar. De verschillen in Oostenrijk zijn echter groot. Met name zie je dat goed in de pluim en dan met name in het neerslagsignaal. In de bergen is een veel hoger signaal omdat daar de lucht instabieler is door het hoogteverschil. Er heersen daar veel meer luchtbewegingen en daardoor is het onstabieler. Er is elke dag kans op een bui en de temperatuur in de vrije atmosfeer op 1500 meter schommelt tussen de 10-15°c. Dat is de dynamiek van het bergweer. Wenen ligt echter niet zo hoog dus schommelt de temperatuur daar op 1500 meter hoogte veel minder. Wenen ligt op zo’n 500 meter en er zijn slechts heuvels in de buurt. Daardoor zijn er minder luchtbewegingen en blijft het droger. En als je bij elke 100 meter daling (van 1500 meter naar 500 meter – omhoog is kouder en omlaag is warmer) steeds 1 graad optelt dan zijn de maximum temperaturen in Wenen de gehele week rond de 20°c.
Fijn weekend!
Ronaldo