Zon, zon en nog eens zon maar vandaag even regen


Zon, zon en nog eens zon maar vandaag even regen

Vandaag even geen uitbundige zon in Oostenrijk, tenminste niet de hele dag. Een zwakke storing trekt over het land en zorgt tijdelijk voor meer wolkenvelden en zelfs regen. Vanmorgen is er op sommige plaatsen eerst nog kort ruimte voor de zon. Met name in Tirol en Salzburgerland begint de dag nog vriendelijk. Toch neemt hier later vandaag de bewolking toe en volgt er vanuit Vorarlberg regen. Regen valt er ook aan de grens met Slovenië. Elders blijft het droog en zijn het vooral de dikkere wolkenvelden die het hem doen. De temperatuur blijft daarbij steken op een magere 10 tot 12 graden.

Vanavond wordt het geleidelijk droog en in de nacht zijn er brede opklaringen. Met maar weinig wind kan er mist en nevel ontstaan. Het kwik zakt in de dalen naar waarden dichtbij of zelfs onder het vriespunt.

Door de komst van een hogedrukgebied schijnt de zon de komende dagen flink

Morgenochtend start de dag lokaal grijs met nevel en mist. Na het oplossen hiervan volgt een prachtige herfstdag met veel zon. De wind draait van west naar zuid in de bergen en milde lucht vanuit Italië wordt aangevoerd. Hierdoor stijgt de temperatuur morgenmiddag naar vrij hoge waarden rond de 15 graden.

Donderdag versterkt de zuidelijke toevoer. Na opnieuw het oplossen van nevel en mist wordt het nog zonniger dan de woensdag. Ook steekt er een föhn windje op waardoor de temperatuur nog een extra push krijgt. Uiteindelijk komt de maximumtemperatuur uit op 16 tot 18 graden. Dat wordt dus genieten.

Prachtige zonsopkomst gisteren in Zell am See

De dagen daarna is het eerst nog mild. De föhn trekt verder aan maar storingen naderen wel. Daardoor krijgt de zon het moeilijk. Uiteindelijk verdwijnt de föhn ergens rond zondag waarna storingen vrij spel krijgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Cityhouse Flipside Groot Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...