De hele week zon, zon en nog eens zon

Westendorf gistermiddag, ja veel mooier dan dit kan je het niet krijgen. Een dik pak verse sneeuw en een strak blauwe lucht. Dat is wintersport op de meest wenselijke manier. En voor de wintersporters die komende week in  Oostenrijk zitten hebben we goed nieuws. De blauwe lucht houden we vrijwel de hele week vast!

 

De afgelopen 48 uur heeft zich namelijk een krachtig hoog nabij Oostenrijk gevormd. Dit hogedrukgebied is voorlopig nog niet van plan Oostenrijk te verlaten. Sterker nog, de komende 144 uur  (7 dagen voorruit) lijkt er amper schot in de zaak te zitten.  Alle fronten en depressies trekken met een grote boog om Oostenrijk heen. Daarbij zal de zon dagelijks flink schijnen.

Verwachting voor vandaag, zondag

Vandaag start de dag koud met in vele dalen 10 tot 20 graden vorst. Vooral in de besneeuwde en heldere dalen kan het flink koud zijn. Toch start de dag niet overal helder Vanaf het Tiroler Unterland oostwaarts hangen deze ochtend nog enige lage wolkenvelden. Naast enkele wolkenvelden kan er ook nog wat lokale poolsneeuw vallen. Dit is een zeldzaam soort sneeuw die lokaal in het dal zelf ontstaat, soms zelfs onder een heldere hemel. Deze zeer poederachtige maar erg droge sneeuw, die vaak maar een dun laagje achterlaat, is vaak binnen dezelfde dag nog weg gesublimeerd. Poolsneeuw kan alleen in erg koude maar vochtige lucht ontstaan.

Vanmiddag is het op de meeste plaatsen zo goed als zonnig en helder. In Salzburg maar ook Oberosterreich hangen tegen enkele bergen nog wat hangwolken. Verder naar het oosten kan hochnebel of mist hangen. Elders verloopt de dag flink zonnig, daarbij blijft het in schaduwrijke dalen flink koud. Op 1500 meter ligt het kwik tussen -6 in het oosten 0 graden in het uiterste westen.

Komende avond en nacht is het opnieuw helder. Het koelt daarbij in de dalen hard af, opnieuw kan het in enige dalen meer dan 10 graden vriezen. Toch stroomt er op hoogte mildere lucht Oostenrijk binnen. Er ontstaat een zogeheten inversie waarbij de temperatuur juist op hoogte toeneemt.

 

Verwachting voor morgen, maandag

Morgen schijnt de zon van vroeg tot laat in heel Oostenrijk. Alleen de lagere oostelijke delen houden een dikke laag mist of hochnebel. In de ochtend eerst nog lage temperaturen, met op de berg hogere temperaturen. In de middag stijgt overal behalve in opnieuw de schaduwrijke dalen de temperatuur. Tussen de 1000 en 1500 meter komt het kwik boven nul te liggen. Gelukkig blijft het dauwpunt onder nul waardoor de sneeuw amper smelt. Het is gewoon genieten van perfecte pistes en heerlijk weer. Vergeet vooral de zonnebril en zonnebrandcrème niet mee te nemen.

Oudjaarsdag start na opnieuw een koude nacht ook zonnig. De ochtend verloopt verder zonnig en de temperatuur stijgt verder. Enkele dalinversies kunnen het door een aantrekkende wind begeven. Toch blijven de hoge temperaturen vooral beperkt tot de grotere en lage dalen. In de skigebieden is het gewoon top weer. Tijdens de middag trekken wel enkele wolkenvelden over. Deze zijn afkomstig van de restanten van een front.

Prachtige halo gisteren in de poolsneeuw, foto Jeroen Elferink

 

Tijdens oud en nieuw is het droog en helder. De kans op (vuurwerk)mist lijkt momenteel gering. Ook het nieuwe jaar start mooi met op woensdag en donderdag veel ruimte voor de zon. Wellicht dat door de iets vochtiger geworden lucht mist of nevel in de dalen ontstaat.

Ook de langere termijn oogt vrij saai. Rond 5 januari zien we een niet overtuigend kansje op neerslag. Maar pas op 9 januari keren de serieuzere kansen terug. Maar dat is toch z’n 1,5 week ver. Kortom voorlopig prachtig weer met veel zon! Genieten

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht