Zon, zon en nog eens zon

Zon, zon en nog eens zon

Het zijn saaie weerdagen voor een meteoroloog. Hogedrukinvloeden zorgen namelijk voor een lange stabiel periode met veel zon maar ook (uitzonderlijk) hoge temperaturen in Oostenrijk. Dagelijks schijnt de zon flink en stijgt de temperatuur naar abnormale waarden. Onder deze omstandigheden smelt de sneeuw flink en sommige dalen beginnen alweer groen te worden.

Vandaag start de dag met veel ruimte voor de zon, wel heeft de lucht een wat geelig of roodachtige gloed. Dit komt door stof afkomstig uit de Sahara. In de lagere oostelijke delen is opnieuw lage bewolking of nevel mogelijk die hardnekkig is. In de loop van de dag stijgt de temperatuur en uiteindelijk wordt het 14 tot 19 graden. In gebieden met lage bewolking blijft het natuurlijk frisser. Door lij-werking, vergelijkbaar aan föhn, kan het lokaal in Vorarlberg of Tirol zelfs 21 of 22 graden worden.

Lij-werking is eigenlijk hetzelfde effect als föhn maar omdat er geen regenwolken zijn te bekennen aan de zuidkant spreken we over lij-werking. Over föhn hebben we het alleen bij neerslag en bewolking aan de zuidkant van de Alpen, en zonnig weer met hoge temperaturen aan de andere noordkant van de bergen. Ofwel de loef- en lijzijde, zoals we dit kennen uit de aardrijkskundelessen.

En de komende dagen? Geen verandering! Met afstand zou dit de zonnigste en warmste voorjaarsvakantie voor midden en zuid Nederland zijn geworden. Maar helaas mogen we er niet van genieten. Schrale troost, met 20 graden is het niet bepaald lekker skiën met een dik pak en flinke smeltbulten aan de zonkant.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht