Zondag sneeuwval?

Het hogedrukgebied dat de afgelopen dagen voor prachtig kaiserwetter zorgde is wat meer de oceaan opgetrokken. Hierdoor zullen we merken dat vanaf vandaag Oostenrijk storingsgevoeliger wordt. Deze ochtend trekken er bijvoorbeeld vele wolkenvelden van Noord naar Zuid. Uit deze bewolking kan ook een vlokje of spatje vallen.

Maar vanmiddag wordt het alweer beter en schijnt overal de zon flink. Het is een fractie koeler geworden ten opzicht van gisteren. Op 1500 meter 1 of 2 graden boven nul. Aankomende nacht blijft het helder en koelt het flink af. In veel dalen vriest het 5 tot 10 graden.

Morgen zien we ten westen van de lijn Salzburg-Graz opnieuw veel zonneschijn. Hier opnieuw kaiserwetter. In het Oosten zien we juist meer wolkenvelden. Het blijft gelukkig wel droog tot de avond. De temperatuur doet opnieuw een stapje terug, op 1500 meter vriest het lichtjes.

De bewolking neemt in de nacht naar zondag verder toe, en tempert daardoor ook de nachtvorst. Het komt nergens meer tot strenge vorst.

Zondag volgt vanuit het Noorden een koufront met sneeuwval. Waarschijnlijk is de luchtdruk te hoog voor sneeuwval in Vorarlberg en Tirol. Oostelijker sneeuwt het de hele zondag rustig door. Er kan 5 tot 15cm bijvallen. De sneeuwgrens pendelt tussen de 500 en 900 meter.

Onzeker is de prognose voor maandag(oudjaarsdag). Het Europees model laat het de hele ochtend sneeuwen in de meeste dalen. Er kan dan een serieuze laag vallen. Echter het Amerikaans model ziet dit totaal niet zitten en komt met droog weer. Sterker nog de zon kan zelfs flink schijnen. Waar beide modellen zich wel in kunnen vinden is de kou. Op 1500 meter blijft het dik vriezen.

Het nieuwe jaar brengt veel onzekerheid op de kaarten, het hogedrukgebied blijft in de buurt. Maar de exacte positie van dit hogedrukgebied gaat veel bepalen. Vervormingen brengen ofwel aanhoudend kaiserwetter ofwel een kou-inval. Een zachte periode met westenwinden of regen lijkt uiterst onwaarschijnlijk.

Jeroen Elferink

Banner Chalethuren Oostenrijk

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht