Zondag storm met zeer zware windstoten

Zondag storm met zeer zware windstoten. In diverse media is het al gemeld. Het gaat zondag stormen in Nederland. Alles heeft te maken met stromdepressie Ciara. En Ciara is eigenlijk niet de depressie die het sterkste stormveld bij zich heeft. Het is een randdepressie die nog niet eens “geboren”is die de wind met zich meeneemt. Laten we eens in detail gaan kijken.

Op dit moment is Ciara te zien op de satelliet. (1) Het is een lagedrukgebied nabij de Labrador Zee die koers zet richting het gebied tussen Groenland en IJsland. De randdepressie (2 – en nog niet in beeld) komt vanaf het vasteland van Canada en de moederdepressie is degene die de randstoringen aanslingert richting west Europa.

Op dit moment is het nog rustig en ook morgen wordt nog een FANtastische dag omdat we nu nog onder de vleugels van een hogedruk gebied liggen. Wel zie je de moederdepressie al bij de punt van Groenland zich ontwikkelen. Uitlopers van deze depressie koersen richting het midden van de Atlantische Oceaan om de weg vrij te maken voor de randstoringen.

De moederdepressie (gemakshalve maar ff zo noemen) zorgt ervoor dat diverse lagedrukgebieden kunnen meekoersen op de bagagedrager van de straalstroom. Dit is een rivier van hoge windsnelheden op grote hoogte die wel tot 350 km/u kunnen aanzwellen. De perfecte katapult om diverse storingen op West Europa af te schieten. Zo ook de stormdepressie die ons zondag gaat bereiken.

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de moederdepressie zich gaan nestelen tussen IJsland en Groenland en inmiddels uitgediept tot 935 hectopascal. Vanaf die positie worden de storingen richting Europa afgeschoten. Links bovenin de kaart zie je de randdepressie die bij ons de storm gaat brengen. Meegevoerd door de straalstroom.

18 uur later ligt deze depressie inmiddels al boven de Atlantische Oceaan. Zo snel kan het gaan. Groot Brittanië heeft dan al last van dikke windvelden maar dat is kinderspel met wat er zondag op het programma staat. En het grappige is dat IJsland, dat zeer dichtbij de diepe kern ligt, eigelijk relatief rustig weer heeft met lijnen van gelijke luchtdruk ver uit elkaar.

Dan op zondagmiddag komt de depressie aan bij Schotland en het windveld is ten zuiden van dit laag enorm sterk. Eerder stond in de berekeningen dat de storm zou huishouden in de nacht van zondag op maandag. Dat is dus vervroegd omdat de atmosfeer enorm dynamisch is en de straalstroom enorm sterk.

Het zwaarste windveld zal tussen 15.00 uur en 21.00 uur over de Lage Landen trekken. In de avond zal het wat zuidelijk zakken zodat ook de zuidelijke provincies meedoen in het stormfeestje. De storm komt uit zuidwest tot west.

De Wadden en Noord Holland liggen het meest in de “Line of fire” en met name op de Wadden kan een windkracht 10 voorkomen. Dat zijn windsnelheden die richting de 100 km/u gaan. Dat is echter kinderspel in vergelijk met de windstoten die er berekend worden. Ook Noord Holland zal met windkracht negen te maken krijgen en tevens zeer zware windstoten. Want windstoten tot 130 km/u kunnen makkelijk gehaald worden. In de berekeningen van de grootste weermodellen (GFS ennECMWF) staan deze namelijk in de kaarten. Sterker nog: zelfs windstoten tot 150 km/u zijn mogelijk. Het is echt afwachten of dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Een gewaarschuwd mens….

Doordat de windstoten nogal convectief van aard zijn (H/T Jeroen)is het moeilijk te zeggen waar de zwaarste windstoten zullen voorkomen al hebben de Wadden en Noord Holland wel de voorkeur.

De verticale opbouw van de atmosfeer is nogal warm. De zwaarste windstoten zullen dan ook in de warme sector plaatsvinden. Aan de voorkant van het koufront zal de inmening van de diverse luchtsoorten het grootst zijn en dan is de windsprong het meest heftig. Met andere woorden: daar zijn de windstoten het hardst. Zodra het koufront doorkomt neemt de wind geleidelijk af.

 

En dan komt dus op zondag de herfsttrein voorbij met razende snelheid. Let ook op dat tellertje rechts onder, prikpunt Texel. Morgen kijken we verder want we blijven de storm volgen. Dan kijken we ook naar de neerslag en kunnen we wat dieper ingaan op de timing zodat iedereen als beste is voorbereid.

Morgenochtend komt Jeroen eerst met een Alpenbericht en in de avond zal ik dan een update over de aankomende storm geven.

Fijne avond nog!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

10 reacties

 1. Mark (Breda) schreef:

  Mooi bericht Ronaldo! Klasse!

 2. Ronaldo schreef:

  zegt het voort, zegt het voort 😉

 3. Jeroen Elferink schreef:

  Prettig om gewoon een zuiver bericht over de storm te lezen, zonder dat er telkens een zijpaadje wordt genomen. Top Ronaldo, dat je mij maar vaker mag ondersteunen met je fijne weerberichten.

 4. Maurice schreef:

  Goed bericht Ronaldo… beter dan op die andere site. 😉
  Ben wel benieuwd of er daarna nog wat kou komt of (het Sauerland weer wit gaat worden) vakantie komt er immers aan.

 5. Maurice schreef:

  Thanks!!! Dit soort berichten hebben we/ik gemist!

 6. Filzmooser schreef:

  Thx Ronaldo, heerlijk stuk om te lezen zonder gezeik👍😃

 7. Albert schreef:

  Ben benieuwd naar het vlieg verkeer moet vrienden ophalen komende uit Bangkok landing gepland om 18:30 zondag zou dat uitwijken worden?

 8. Jan Purmerend schreef:

  Ouderwets goed bericht 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht