Korte broek en zonnebrandcrème mee, winter ver te zoeken

Afgelopen week was het al aan de warme kant met veel zon en hoge temperaturen. Dat was natuurlijk genieten voor de vakantiegangers uit Noord-Nederland. Maar de 2e vakantieweek belooft nog zonniger en warmer te verlopen. Genieten of moeten we ons zorgen maken? In ieder geval kan de korte broek en zonnebrandcrème mee.

Een omvangrijk en dominant hogedrukgebied met de kern boven Duitsland zorgt voor een Zuidelijke maar stabiele aanvoer deze week. Tot en met donderdag blijft het gewoon zonnig en absurd warm voor februari.

Vandaag is het opnieuw flink zonnig, al hangt er deze ochtend ten Oosten van de lijn Linz-Klagenfurt wat bewolking. Deze bewolking trekt vanmiddag weg naar Hongarije en Slovenië. En uiteindelijk is het weer overal flink zonnig. Het wordt warmer dan de afgelopen dagen met middagtemperaturen tussen de 10 en 16 graden. Op 1500 meter is het rond de 6 graden.

Morgen, maandag, is het nog een tikkeltje warmer en zonniger. In vrijwel heel Oostenrijk is geen wolkje te bekennen. Hierdoor kan de UV-index al oplopen tot 4 of hoog in de bergen zelfs 5. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème. Verder dooit het tot op de gletsjers met in de dalen 11 tot 17 graden.

Dinsdag, woensdag en donderdag weinig verandering in het weerbeeld. Het blijft flink zonnig en in de middagen is het uitgesproken warm. De warmste dag wordt donderdag, dan kunnen we vooral in Zuidelijke Oostenrijk de 20 graden aantikken. Dus vroeg skiën en in de middag genieten van het lenteweer. Helaas zullen de pistes wel gaan leiden onder de aanhoudende warme dooicondities. We hopen dat er binnenkort toch wel snel sneeuw bij gaat komen.

Enig hoop is er dat het vrijdag weer gaat sneeuwen. Maar helaas lijkt de lucht toch te warm en valt de sneeuw pas vanaf een metertje of 1500. Hieronder voornamelijk regen, en dat doet de sneeuw nog minder goed.

De langere termijn is onzeker en biedt hoop voor nieuwe sneeuwval. Maar er is wel een hoop nodig om het foutieve stromingspatroon te veranderen. En met maart op de kalender komt het einde van de winter wel in zicht…

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...