Zonnig en koud winterweer, zaterdag nieuwe sneeuw!

Het heeft de afgelopen dagen prachtig gesneeuwd in Oostenrijk. Vele skigebieden hebben de nodige centimeters aan sneeuw ontvangen, lokaal tot een ruime halve meter. Daarnaast is de lucht ook goed afgekoeld waardoor sneeuwkanonnen ook weer aankunnen. Langzaam eindigt in de bergen de herfst en komen we in al echt in het winterseizoen terecht.

Maar de komende dagen zal het niet gaan sneeuwen. Een redelijk stabiel hogedrukgebied zorgt voor droge en heldere condities. We kunnen gaan genieten van een paar prachtige dagen waarbij het zonnig is. Tenminste in de bergen, want in de lagere dalen en vlakkere Oosten gaat een inversielaag ontstaan. Hier verwacht ik de komende dagen veel mist en nevel.

Vandaag is het al na een flink koude nacht met strenge vorst flink zonnig. Ondanks het prachtige weer wordt het nergens meer echt warm, de zon heeft domweg te weinig kracht. Maar uit de wind is het wel heerlijk vertoeven. De vorstgrens gaat ook aan de wandel en komt in de middag rond de 1500 meter te liggen.

Komende nacht is het helder en koelt het dus opnieuw flink af. In dalen waar nog een sneeuwlaag aanwezig is, komt het tot strenge vorst. -7C tot -12C is goed mogelijk! Richting het Oosten en Zuiden ontstaat mist en lage bewolking. Hier wordt de afkoeling dus snel getemperd, en blijft het kwik rond de 0 steken.

Morgen en overmorgen is het ook nog zonnig, met uitzondering van het lagere deel. De avonden verlopen koel en de sneeuwkanonnen kunnen dus vaak aanstaan! Maar kunnen we nog nieuwe sneeuwval verwachten?

Jazeker! Komend weekend volgt een nieuwe Arctische uitbraak met kou en sneeuwbuien tot in de dalen. Later deze week gaan we beter naar deze uitbraak kijken. Tot dan, geniet van het zonnige en koude winterweer in Oostenrijk.

Jeroen Elferink

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...