Zonnig en relatief mild

Zonnig en relatief Mild

Weerbericht: Na de vele sneeuw van de afgelopen dagen wordt het de komende dagen zonnig. Een enorme tegenstelling tot eerder deze week. Op sommige plekken is er wederom een meter sneeuw gevallen. Gisteren in Flachau was het goed te doen.  Zo nu en dan een fikse sneeuwbui maar ook drogere perioden. En die drogere perioden gaan de overhand nemen. De zon komt flink tevoorschijn en de temperatuur gaat ook omhoog, Het wordt heerlijk winterweer. De details:

ZATERDAG:

De dag start in het westen met kans op wat dalnevel. Het is echter niet uitgesloten dat hier ook nog een verdwaalde wolk over komt waaien. Voor de rest wordt het vanuit het westen zonniger. Ten oosten van Salzburg kan aan de noordkant van de Alpenboog nog een sneeuwbui voorkomen. Heel veel sneeuw zal er niet meer vallen en in de loop van de ochtend wordt het hier ook droger. De wind is een beetje uiteenlopend. In het noordoosten komt de frisse wind nog uit het noordwesten, maar in Vorarlberg is de wind westelijk. De maxima liggen rond het vriespunt maar in het oosten is het eerst nog een paar graden koeler.

ZONDAG:

Alle wolken zijn door de weergoden vakkundig weggegumd en het is stralend zonnig weer. Heel misschien is er wat hoge bewolking maar dat mag geen naam hebben. Zondag doet zijn naam eindelijk weer eens eer aan. Het is wel milder en de wind is westelijk. In de vrije atmosfeer gaat de temperatuur op zo’n 1500 meter richting +8°c. En dat is best mild dus zou je denken dat de vers gevallen sneeuw snel gaat smelten en je pappige pistes krijgt. Maar dat is niet waar. Wat belangrijk is, is de zonkracht en de dauwpunt temperaturen.

Omdat de lucht behoorlijk droog is zijn de dauwpunt temperaturen erg laag. En dan smelt de sneeuw niet, ondanks dat de temperaturen vrij hoog zijn, maar de sneeuw sublimeert. De sneeuw gaat van vaste vorm gelijk over in gas en slaat de vloeibare fase over. Geen smelt dus, geen pappige pistes maar gewoon droom condities. De lage zonkracht is in dit geval ook een pluspunt. In maart zou er door de zonkracht wel smelt ontstaan. Nu niet! En in de dalen overheerst over het algemeen de inversie. De koude plaklaag die vaak in de dalen blijft hangen. Zo kan het op 2000 meter gemakkelijk een paar graden warmer zijn dan op 1000 meter terwijl dat normaal andersom is.

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

De zon blijft zeker tot en met dinsdag flink z’n best doen. Kaiser wetter dus!

Maandag en dinsdag is dus eigenlijk een copy/paste dag van zondag. Op 3000 meter is het rond het vriespunt maar de dauwpunten blijven laag. De condities blijven dus uitstekend. Als we wat verder in de week kijken kan er op woensdag weer wat bewolking komen en aan de noordkant wordt dan wederom sneeuw verwacht. Zoals het er nu uitziet gaat de temperatuur weer omlaag en komt de sneeuwvalgrens rond de 800 meter uit. Maar dat is nog veel te ver weg. Eerst maar eens van het FANtastische weekend genieten.

Fijn weekend!

Ronaldo

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×