Zonnig kaiserwetter, maar nieuwe kou en sneeuwval zijn onderweg…

Een zwak ´tussenhoog´ veroorzaakt momenteel zonnig en rustig weer in Oostenrijk. De vorstgrens is weer tijdelijk tot in de bergen gestegen en voor de komende 2 dagen is het ronduit zonnig kaiserwetter.

Vandaag beginnen we de dag met in de dalen wat mist, maar hogerop schijnt de zon al volop. Het is niet al te koud voor december, met een vorstgrens die s middags rond de 2000 meter ligt. Maar niet overal dooit het in de dalen, want in de diepere, beschutte en besneeuwde dalen kan het kwik rond of onder nul blijven. Dit komt door een inversie.

De nacht verloopt droog en helder, met weinig wind komt het tot matige vorst.

Ook morgen, de donderdag, is het zonnig en vergelijkbaar weer. Wellicht dat dit maal de mist in sommige dalen wel langer blijft hangen.

Vrijdag is het tussenhoog met bijbehorend kaiserwetter van de tafel geveegd, en zorgt een nieuw en zéér krachtig lagedrukgebied voor een weersverandering. Een langgerekt koufront trekt Oostenrijk binnen. In de loop van vrijdag raakt het dus snel bewolkt en volgt er een band met neerslag. In eerste instantie kan dit tot 1000 meter ook nog regen zijn, maar al snel daalt de sneeuwgrens tot in de laagste dalen.

Vrijdag op zaterdag sneeuwt het flink door, op de meeste plekken valt 10 tot 20cm. Exacte hoeveelheden blijven op zulke termijnen natuurlijk moeilijk.

Zaterdag achter het koufront vallen er nog diverse sneeuwbuien. Dit in nasleep van een zwakke nordstau. Ook zondag en de dagen erna blijft het koud met van tijd tot tijd nieuwe sneeuwgebieden, koufronten en lagedrukgebieden. Vooralsnog hoeven we ons niks te vrezen voor de kerstvakantie. Op veel plaatsen boven de 700 meter zou het namelijk dit jaar wit zijn en blijven?

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 101 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.