Zonnig kaiserwetter, eind van de week nieuwe nordstau

Top of Skiwelt gisteren

Zonnig kaiserwetter, eind van de week nieuwe nordstau

Vandaag breekt een periode aan van zonnig kaiserwetter in een groot deel van Oostenrijk, wel ligt er nog een tweedeling. Aan het eind van de week volgt een nieuwe nordstau. Al met al dus gunstige wintersportberichten!

Deze ochtend hangt in sommige dalen nog wat mist of nevel, ook kan het streng vriezen. Gedurende de ochtend trekt het ochtendgrijs op en is het in de westelijke en centrale deelstaten zonnig kaiserwetter. Echter ligt er nog storingsrestant over de oostelijke deelstaten. Lokaal valt hier nog een vlokje uit. Hier geen zonnig kaiserwetter maar wel koud. In het oosten ligt het kwik rond de -8 graden op 1500 meter terwijl het in Vorarlberg op deze hoogte 0 graden is. Komende avond en nacht is het opnieuw helder in het westen met strenge vorst. In het Oosten blijft de bewolking domineren.

Morgen, dinsdag, opnieuw een tweedeling binnen Oostenrijk. Op veel plaatsen is het zonnig kaiserwetter. Samen met de verse sneeuw aan de noordkant worden dit fantastische pistedagen. Maar in het oosten en noordoosten blijft de bewolking helaas hardnekkig. De temperatuurverdeling is daarbij vergelijkbaar aan vandaag.

Ook woensdag verandert er niet veel aan het weer. Doordat de stroming wat meer begint te draaien naar het noordwesten wordt er nu ook in het westen van Oostenrijk iets koelere lucht aangevoerd en overal vriest het op 1500 meter hoogte. In de dalen, met name de schaduwrijke, is strenge vorst mogelijk. Maar in de zon op de zuidhellingen is het heerlijk terrasjesweer.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

In de loop van donderdag draait de wind nog verder noordwaarts. Een nieuwe nordstau tekent zich als eerst een koufront sneeuwval gaat brengen. De exacte timing varieert nog in de modellen. Zeker is dat het vrijdag de hele dag sneeuwt in de nieuwe nordstau, er kan 10 tot 30 centimeter sneeuw bijvallen en dat is positief nieuws. Maar helaas blijft de zuidkant buiten schot, in deze regio’s is verse sneeuw wel weer nodig.

Het weekend is nog wat onzeker. Milde oceaanlucht en koude arctische lucht gaan een gevecht aan. Mogelijk ligt de scheidingslijn dichtbij de Oostenrijkse Alpen, dit kan eventueel in veel sneeuw resulteren. Maar ook neerslag bij wellicht een (te hoge) sneeuwgrens.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...