Zonnig kaiserwetter, weekend verandering

Westendorf gisterochtend, halo en poolsneeuw

Zonnig Kaiserwetter, het zijn goede dagen voor de productie van kunstsneeuw. Het is helder en zonnig kaiserwetter, maar ook koud genoeg. Toch was de situatie van gister bijzonder gunstig getuige de beelden hierboven. Naast de productie van kunstsneeuw was de lucht ook nog eens zeer vochtig waardoor er op veel plaatsen poolsneeuw ontstond. Poolsneeuw zijn ijsnaalden die vallen onder een heldere hemel. Iets wat relatief uniek en bijzonder is in centraal Europa. Helaas zullen we dit soort verschijnselen de komende dagen niet meer zien, want de lucht wordt iets milder maar ook droger.


Als we kijken naar de actuele weersituatie op de luchtdrukkaart, dan zien we dat een hogedrukgebied het weerbeeld bepaald. Wel trekt dit hogedrukgebied langzaam weg, maar de invloed ervan merken we nog tot zeker vrijdag.


Daardoor kunnen we kort zijn betreft de verwachting tot en met vrijdag. Elke dag schijnt de zon namelijk flink! In de diepere en donkere dalen ontstaat een hardnekkige inversie waardoor hier de temperatuur de hele dag onder nul blijft. Veelal tussen de 1000 en 1600 meter geen inversie en uiteindelijk positieve temperaturen. Op deze hoogtes zullen de sneeuwkanonnen ook steeds vaker uitstaan. Hierboven blijft het koud genoeg voor de productie van kunstsneeuw. Kortom prachtig weer, wie nu al aan het wintersporten is treft het weertechnisch.


Zaterdag verandert het stromingspatroon. Een zwakke storing brengt bewolking en lokaal lichte neerslag. De aangevoerde lucht is wel zacht bij een sneeuwgrens rond de 1600 meter. Zondag volgt een tweede, actievere, storing. Helaas met meer verzachting want de sneeuwgrens stijgt zelfs naar 1800 meter. Daarbij staat ook nog eens een stormachtige wind in de bergen.

Maandag klapt de stroming echt even om, een koufront brengt dan weer sneeuwval tot zeker 1000 meter. Dinsdag lijkt zich dan even (tijdelijk) een zwakke nordstau zich te handhaven. Mogelijk valt er dan wat sneeuw tot in de diepere dalen. Van een dump is absoluut geen sprake, maar met een beetje geluk valt er voldoende voor de wintersport.

Na de dinsdag is het onzekerheid troef. Praktisch alle opties liggen open. Voor nu geniet van het kaiserwetter.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

ChaletsPlus Banner Groot

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...