Tot zeker dinsdag zonnig lenteweer

In Oost-Tirol waar het al 5 weken droog is ligt nauwelijk nog natuursneeuw

Tot zeker dinsdag zonnig lenteweer

Aan de zuidkant, met in het bijzonder Oost-Tirol en Westelijk Karinthië, is het al 5 weken droog en veelal zonnig. Dit laat zo zijn sporen achter, want op veel plaatsen is van skiën natuursneeuw al amper meer sprake. De webcambeelden in dit deel van Oostenrijk spreken boekdelen. Het skiseizoen eindigt hier bijzonder sneeuwarm. Daar komt nog eens bij dat het zeker tot dinsdag zonnige lenteweer blijft.

Buienverwachting vanmiddag, meeste plaatsen houden het droog.

Vandaag begint de dag zoals we dat al bijna de hele maand gewend zijn met flink wat zonneschijn. Maar vanuit het noordoosten heeft iets vochtigere lucht Oostenrijk bereikt. Na een zonnige ochtend ontstaan vanmiddag dan ook enkele vriendelijke stapelwolken boven de bergtoppen. Alleen het noordelijke en oostelijke Flachland behoudt een strak blauwe lucht. Later vanmiddag kan een enkele stapelwolk rondom de hoofdkam uitgroeien tot een regenbui. Daarbij is een klap onweer ook goed mogelijk, de enkele bui doet dus een beetje zomers aan. Voorkeur voor deze enkele bui ligt vooral rondom het Karwendel en Tauerngebergte. Op de meeste plaatsen blijft het droog en vrij zonnig. Het wordt maximaal 14 tot 18 graden.

Morgen is de lucht minder vochtig en zullen er vrijwel geen stapelwolken ontstaan. Ook is de lucht warmer en in de middag kan het op veel plaatsen vrij warm worden. Met zonnig lenteweer wordt het uiteindelijk 17 tot 21 graden. Ga dus vroeg de piste op want de sneeuw zou op veel plaatsen erg zacht worden tijdens de middag periode. Met een UV index van 6 of 7 is het ook goed smeren.


Zondag en maandag volgen nog een tweetal warme dagen met zonnig lenteweer. Het kan zondag zelfs 22 of lokaal 23 graden worden. Met maar weinig wind is het voor het gevoel in de middag nog warmer. Dinsdag komen storingen dichterbij en na een zonnige ochtend neemt de bewolking tijdens de middag toe. Het blijft waarschijnlijk nog droog.

Vanaf woensdag is de prognose nog erg onzeker, maar dat het wisselvalliger wordt staat al wel vast. Het is afwachten wat er precies staat te gebeuren, er zijn zelfs berekeningen die voor een korte winterinval gaan. Tot dit tijd is het nog eerst zonnig lenteweer.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Cityhouse Flipside Groot Banner

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...