Zonnig maar vrijdag sneeuwval

Zonnig maar vrijdag sneeuwval

fotowebcam

Een prachtig zonnige dinsdag komt ten einde. Wie nu in Oostenrijk zit boft enorm, de hemel is strak blauw en er ligt ook nog veel sneeuw. Ook de komende dagen blijft het prachtig weer doordat er een hogedrukgebied in de buurt ligt. Maar we hebben ook FANtastisch nieuws, want vrijdag gaat het sneeuwen !

tcdc_17021615_17021400

Morgen en overmorgen blijft het dus prachtig weer. De zon schijnt ongehinderd en de temperaturen zijn aangenaam, niet te warm maar ook niet te koud. Op 1500 meter rond de 4 á 5 graden, hierbij staat amper wind. Ideaal om in de middag een lekker terrasje te pakken. Maar de nachten verlopen nog wel altijd koud met matige tot strenge vorst, -6C tot -13C.

Vanaf donderdagmiddag zullen ze in Voralberg en Westelijk Tirol al wel gaan merken dat er een weersverandering opkomst is. Hier raakt het namelijk langzaam bewolkter.

weerkaart1

Want het hogedrukgebied lijkt wat zwakker te gaan worden als aanvankelijk gedacht. En hierdoor stroomt er vrijdag koelere en vochtigere lucht vanuit het noordwesten Oostenrijk binnen. Vrijdag starten we met veel bewolking en al snel in de ochtend begint het in Voralberg, Tirol en Salzburgerland te regenen onder de 1400 meter en hierboven te sneeuwen. In de middag breidt deze neerslag, met een zakkende sneeuwgrens, verder uit over Oostenrijk.

rsum_17021812_17021400

Alleen Oost-Tirol, Zuidelijk Karinthie en Stiermarken houden het grotendeels droog, elders kan er tot 15 cm boven de 1400 meter vallen. In de dalen begon de neerslag eerst als regen en valt er uiteindelijk minder sneeuw. Vrijdagavond ligt de sneeuwgrens rond de 800 a 900 meter. Een prima start met verse sneeuw voor de voorjaarsvakantie. Donderdag gaan we kijken hoeveel er precies waar gaat vallen.

straalstroom

Na vrijdag wordt het spannend. De straalstroom ligt dicht bij Oostenrijk (zwarte pijl), een harde wind die veel storingen met zich meebrengt. Maar ook ligt er een (Azoren-)hogedrukgebied in de buurt die juist ervoor kan zorgen dat het opnieuw prachtig weer wordt. Erg spannend ! We gaan later deze week kijken of het allemaal wat duidelijker is geworden.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...