Zonnig nazomerweer opkomst

Zonnig nazomerweer opkomst

innsbruck

Nog altijd is het grauw en kil in Oostenrijk. Dit was Innsbruck vanmiddag, donkere wolken met soms regenbuien domineren het beeld. Hogerop vanaf een meter of 1300 valt de neerslag in de vorm van sneeuw, maar enorm veel is het allemaal niet.

naamloos

Als we kijken naar de satellietopname van deze middag zien we nog altijd het zelfde patroon waar we al bijna 2 weken lang meezitten. Het krachtige hogedrukgebied boven Scandinavië ligt nog altijd vast op haar plek. Hieromheen, via de oostzijde,  stroomt koude poollucht Centraal Europa binnen.

Maar wat tegelijkertijd ook opvalt, en wat we ook nog niet eerder zagen de afgelopen dagen, is een flinke depressie dicht tegen het Europese vasteland.  En met de komst van deze depressie komt steeds warmere lucht (Via Spanje) dichterbij ! Een duidelijke scheidingslijn via  Ierland, Zuid-Frankrijk naar Italië toe is zichtbaar.  En deze scheidingslijn, met warmte, trekt langzaam richting Oostenrijk.

850hpa

De komende dagen merken we nog niet veel van de naderende temperatuurstijging. Dat is goed te zien op de temperatuurpluim op 1500 meter hoogte in Midden-Oostenrijk. Morgen zien we in West-Oostenrijk al wel vaker de zon doorbreken. Met name in Voralberg en Tirol wordt het flink zonnig.

tmax_16101418_16101100

Pas vrijdag stroomt de warmte Oostenrijk binnen. Op de meeste plekken in de Alpen breekt dan de zon goed door, maar in de lagere delen van Oost-Oostenrijk ontstaat waarschijnlijk een hardnekkige mistlaag. Daarbij stijgen de temperaturen naar 13 tot 20 graden. Het warmst wordt het in het Unterinntal (hierboven fraai zichtbaar). In de mist/bewolking blijft het slechts een graad of 10.

mcdc_16101712_16101100

Zaterdag op Zondag trekt vervolgens een zwak warmtefront met wat regen over Oostenrijk. En na het weekend breekt dan overal de zon flink door. De eerste Herfstvakantie week belooft een prachtige nazomerweek te worden met veel zon en temperaturen tussen de 14 en 20 graden.

Nog even geduld maar als het zover is geniet ervan !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht