Eerst nog zonnig maar sneeuwdump onderweg


Eerts nog zonnig maar sneeuwdump onderweg
Net als de voorgaande dagen is het ook vandaag en morgen zonnig. Maar een grootschalige verandering is onderweg! Vrijdag en vooral na het weekend gaat het weer sneeuwen. Vooral de sneeuwval ná het weekend kon wel eens uitdraaien op een sneeuwdump.

Vandaag is er weer veel ruimte voor de zon. In de 3 westelijke deelstaten is er na een koude ochtend met eerst nog strenge nachtvorst veel blauw in de lucht te zien. Helaas blijft het oostelijke laagland te maken houden met hardnekkige wolkenvelden. Hier kan zelfs een beetje verse sneeuw uitkomen en dat uit de als maar dikker wordende lage bewolking vallen, maar veel stelt het niet voor. Gelukkig is het in 90 procent van de skigebieden zonnig. De temperatuur is daarbij vergelijkbaar aan de voorgaande dagen.


Morgen verandert er nog niet veel op het eerste oog. Zelfs in het oosten breekt nu de zon eens goed door. Maar vanuit het noorden nadert wel een koufront. Het blijft de hele dag nog zonnig maar in de bergen trekt de wind al aan, op 2000 meter kan een vrij krachtige noordenwind komen te staan. Op deze hoogte kan dit voor stuifsneeuw zorgen, het is de voorbode van verse sneeuw aan de noordkant. Maar in de zon op de windstille zuidhellingen is het nog even genieten.


Vrijdag is het dan niet meer zonnig. Het in de nacht overgetrokken koufront bevindt zich al in Italië en met een nordstau sneeuwt het langs de gehele noordkant. Het zijn geen sneeuwdump waardes waar we op zitten te wachten. Maar toch zorgt de nieuwe aanwas voor een laagje van toch wel 10 centimeter of meer op de meeste plaatsen. Absolute uitschieters zien we rondom het Tauerngebergte en andere bekende sneeuw hotspots. Helaas blijft het droog aan de zuidkant


Het weekend verloopt nagenoeg mild. Zaterdag passeert mildere lucht op hoogte en stijgt de vorstgrens tijdelijk naar 1600 meter. Helaas worstelen de grote weermodellen met de overgang naar het tijdelijk zachtere weer. ECMWF hres komt met een actief warmtefront waarbij het enige uren sneeuwt waarna de milde lucht binnenkomt. Daar tegenover staat het GFS model wat een geruisloze overgang laat zien met wat wolkenvelden maar vooral veel zon! Zeker is dat we zondag in de zachtere lucht liggen met wolkenvelden en soms een bui. Helaas ligt de sneeuwgrens dan rond de 13/1400 meter.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Maandag klapt dan een actief lagedrukgebied via Nederland tegen het Alpenmassief aan. Het gaat waarschijnlijk flink stormen met windstoten van wel ruim 100 km/u in de bergen. Daarbij valt de hele dag flinke sneeuwval bij een wegzakkende sneeuwgrens. Ook dinsdag hebben we te maken met deze nordstau met nog altijd veel wind. Een heuse sneeuwdump aan de noordkant lijkt zich af te tekenen in alle weerkaarten. Pas woensdag belooft het rustiger te worden.


Maar wat de exacte uitkomst van komend weekend ook mag zijn, dat het gaat stormen en dumpen is wel duidelijk. Exacte sneeuwhoeveelheden blijven lastig te voorspellen, maar de laatste kaarten laten een sneeuwdek zoals hierboven (in centimeters) toch gauw toe.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Corona Reiscertificaat

Chaletnl-banner-900x600

Superskicard

© superskicard.com

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...