Zonnig tot zaterdag, daarna sneeuwval ?

Zonnig tot zaterdag, daarna sneeuwval ?

Wat was het vandaag toch weer een prachtige dag in Oostenrijk. Opnieuw was de lucht strakblauw.

hoog

En tot zeker zaterdag behouden we dit prachtige wolkenloze weer. Enkel in de diepere dalen en lagere delen van Oostenrijk zou zich de komende dagen een dik nevelpakket kunnen vormen. Deze nevel en mist kan hardnekkig zijn. Maar op de meeste plekken, vooral in de bergen, is het genieten van de zon.

De avonden verlopen ronduit koud met van tijd tot tijd strenge nachtvorst. De sneeuwkanonnen kunnen dus in de avond aanblijven. Later in de week verzacht het weer wel iets, en op de almen tussen de 1200 en 1700 meter vriest het savonds tijdelijk minder of niet. In de dalen kan (door een inversielaag) het gewoon rustig verder blijven vriezen.

laag

Maar zondag verandert er wat. Als een wonder lijkt een lagedrukgebied zich dwars door de blokkade heen te kunnen boren. Deze storing gaat regelrecht op Oostenrijk af en het koufront dat hierbij zit gaat vooral zondagavond en maandag overdag voor sneeuwval zorgen. Tenminste dit lijkt een steeds zekerder scenario te worden, vandaag heeft dit 75% kans van slagen !

laag2

Als we kijken naar de temperatuur en neerslagpluim op 1500 meter zien we het lagedrukgebied met koufront mooi terugkomen. Veel ‘members’ gaan mee in deze optie. Enkel de hoeveelheid neerslag/sneeuw is nog onzeker.

rsum_16121506_16120600

Het Europees-model gaat voor toch best redelijke hoeveelheden sneeuw. In totaal kan er boven de 1000 meter 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Geen dump, maar genoeg voor de leuke winterse plaatjes en witte kerst in Oostenrijk.

De komende dagen gaan we volgen hoe dit zich zal gaan ontwikkelen. En ook hoe het na deze storing verder zou gaan in aanloop richting de kerst.

Fijne dag,

Jeroen Elferink
Meteorloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht