Zonnig weekend, daarna komt koning winter terug!

Bron: NASA

Oostenrijk afgelopen middag vanuit de ruimte. Onder leiding van een hogedrukgebied is het rustig en vrij normaal weer voor de tijd van het jaar. Op 1500 meter vriest het enkele graden, en is het ronduit zonnig. Echter wie goed kijkt, ziet dat er in de dalen mist hangt. Unter grau, oben blau!

Pendling, Kufstein

En dat leverde natuurlijk prachtige plaatjes op. Gelukkig is het totaal niet mild, met temperaturen onder nul. Ook zien we dat er een klein laagje sneeuw erbij gevallen is. Maar zon in de bergen en mist in de dalen. De komende dagen gaan we dit beeld vaker zien, dus sta je s’ochtends op met mist? Dan hup de bergen in, en genieten van het prachtige weer aldaar!

Tot en met maandag verandert er weinig. Het is rustig, meest zonnig en koud winterweer. In de lagere delen van Oostenrijk blijft het bewolkt en mistig, zondag kan de nevel in het Oosten zelfs zo dik zijn dat er wat lichte sneeuw uitvalt. Opnieuw geen grote hoeveelheden. In de grote skigebieden van oa Tirol blijft het gewoon zonnig en perfect kaiserwetter. Genieten, heerlijk skiën en bruin worden! Wat willen we nog meer?

Maar maandag zien we al een drastische weersverandering op de weerkaarten. Een gigantisch lagedrukgebied nabij IJsland stuwt een koufront afkomstig vanaf Groenland richting de Alpen. Maandag is dan ook de laatste dag met nog prachtig kaiserwetter, want dinsdag krijgen we te maken met het koufront. De winter komt terug…

En opnieuw is het koufront een pittig ding. Net als vorige week woensdag, brengt het koufront veel wind en zelfs onweer met zich mee. Verder sneeuwt het dinsdag enkele uren stevig door tot in de dalen. Exacte hoeveelheden zijn natuurlijk nog lastig, maar minimaal 10 tot 20cm boven de 500 meter is realistisch.

Maar de storing komt toch regelrecht vanaf de Oceaan? Waarom is de sneeuwgrens dan toch zo laag? We hebben dit keer geluk! De straalstroom is behoorlijk ver afgezakt in Europa, Oostenrijk ligt dus aan de koude noordkant van de straalstroom. Deze straalstroom is prachtig zichtbaar hierboven, vanaf de Oceaan regelrecht Zuid-Frankrijk (Franse Alpen, hier dus wel een hoge sneeuwgrens en meer wind!) in naar de Middellandse Zee. En we blijven waarschijnlijk een tijdje aan de gunstige kant van de straalstroom.

Want vanaf dinsdag krijgen we een noord(west)stau waarbij het dagenlang blijft sneeuwen in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland. Daarbovenop wordt de bovenlucht steeds kouder en kouder, ook in ons eigen laagland neemt de kans op sneeuw weer toe.

Hierboven namelijk de berekende neerslaghoeveelheden (lees centimeters sneeuw) voor volgende week dinsdag tot zaterdag. Niet verkeerd… ik hou me in en zeg 50cm vanaf 1000m is echt niet gek om te denken.

Al met al, vooral na een bijzonder zachte en natte 2e januariweek, zeer gunstige berichten! Geniet dit weekend eerst van de zon, en daarna de vele sneeuwval die komende week komt. De winter komt terug.

Goed weekend,

Jeroen Elferink

(Visited 120 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

2 reacties

  1. Jurgeb schreef:

    Goede berichten. Volgende week naar mittersill. Nog tips qua route ivm de Hahnekam rennen.

    • Eric schreef:

      Niet echt…. neem de route zoals je gewend ben… Maar op de zaterdag zal het wel een dingetje zijn…. maar ook is het afhankelijk hoelaat je langs kitzbuhel rijdt. De wedstrijd is rond 12 uur. dan zit iedereen al bij de finish..maar have fun en waarschijnlijk ligt er dan weer een portie verse sneeuw…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.