Eerst zonnig, weekend koud met sneeuw

Vandaag is het onveranderd mooi weer voor de tijd van het jaar. Daar waar we vorig jaar rond deze tijd ‘verzopen’ in de sneeuw, schijnt momenteel de zon in overvloed. Vooral in de lagere dalen en skigebieden is verse sneeuw wel noodzakelijk. Maar hogerop is er niets aan de hand en kunnen we genieten van perfecte condities en heerlijk kaiserwetter.


Vandaag is het dus opnieuw flink zonnig. Alleen het flachland heeft te maken met mist en nevel. Wel staat er in de bergen meer wind dan gisteren. De föhn trekt namelijk aan. Daarbij stijgt het kwik naar 8 tot 14 graden in de dalen, op 2000 meter ligt de temperatuur tussen 3 en 10 graden. Door de verschillen in windsnelheid verloopt de temperatuur nogal grillig per dal.

Bramberg gisteren, kaiserwetter! (foto: Paul van de Ven via Vrienden van FANtastisch Oostenrijk FB groep)

Na een heldere nacht met enkel wat wolkenvelden aan de Duitse grens volgt morgen opnieuw een mooie dag. De enkele wolkenvelden die morgenochtend nog in het noorden hangen zullen snel wegtrekken. Tijdens de middag is het vrijwel overal flink zonnig m.u.v. het mistige Flachland. Met minder wind is het een fractie koeler dan vandaag. Op 2000 meter wordt het 1 tot 3 graden.


Vrijdag volgt de laatste echt mooie dag. Vooral tot het middaguur schijnt overal de zon flink. Tijdens de middag volgen vanuit het westen hogere wolkenvelden. Deze hoge wolkenvelden zijn afkomstig van een koufront die via Zwitserland Oostenrijk in de avond en nacht aandoet.


Zaterdagochtend ligt een band met intensieve sneeuwval over Oostenrijk. Vooral in Tirol en het Salzburgerland sneeuwt het van tijd tot tijd door. De sneeuwgrens pendelt tussen de 500 en 800 meter. Op 2000 meter vriest het overdag 8 graden. Tijdens de middag trekt de neerslag door naar de zuidkant en wordt het aan de noordkant droger. In het westen volgen brede opklaringen en koelt het in eerste instantie hard af.

Later in de nacht naar zondag volgt er nog wat stuwing met vochtige lucht. Verspreid over de noordkant kan nog een zwakke sneeuwbui vallen. Daarbij ligt de sneeuwgrens tot in alle dalen. Zondag verloopt koud en grijs. Bewolking stuwt tegen de bergen en verspreid valt er een lichte sneeuwbui. Veel stelt het allemaal niet voor. Uiteindelijk valt er verspreid over deze dagen gemiddeld 5 tot 15 centimeter verse sneeuw. In Vorarlberg en Tirol gemiddeld genomen iets meer.

De nieuwe week brengt een weersverbetering. De zon komt er vaker bij maar het blijft voorlopig wel aan de koele kant.

Ultra lange termijn, afwijking ten opzichte van de norm (bron: EC)

Ook op de langere termijn zien we geen hoopvolle koude of sneeuwrijke kaarten. Maar goed, 1 dump is al voldoende.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht