Zonnig weekend staat voor de deur

Gisteren viel er nog sneeuw, maar gelukkig wordt het een warm zonnig weekend

Zonnig weekend staat voor de deur
Brrr… gisteren nog viel er sneeuw op de Grossglockner Hochalpenstrasse, de sneeuwgrens was regionaal gedaalt naar 2000 meter of zelfs nog ietsjes lager. Ook vandaag zijn de temperaturen nog gematigd. Maar dat wordt de komende dagen wel anders, een warm zonnig weekend staat voor de deur.


Vanmorgen is het langs de gehele noordkant nog bewolkt en uit de bewolking valt soms wat lichte regen. In een gebied rondom Oberösterreich valt intensievere neerslag, hier kan de sneeuwgrens deze ochtend nog rond de 2200 meter liggen. Gedurende de dag stroomt iets mildere lucht binnen waardoor de sneeuwgrens weer wat stijgt. Ook wordt de lucht vanuit het westen droger waardoor het op meer plaatsen stopt met regenen. Daarbij laat de zon zich het beste zien aan de zuidkant en in Vorarlberg, de middagtemperatuur ligt veelal rond of net onder de 20 graden.

Vanavond en in de nacht naar zaterdag klaart het breed op. In sommige dalen ontstaat wat mist of hochnebel, in andere dalen waar het helder blijft koelt het hard af. Lokaal is zelfs grondvorst mogelijk, een schraal contrast met de komende dagen. Want het belooft een warm en zonnig weekend te worden.

Morgenochtend lossen mist en hochnebel snel op, wat volgt is een zonnige zaterdag met snel stijgende temperaturen. Tijdens de middag ontstaan een paar vriendelijke stapelwolken en de temperatuur stijgt naar een zomerse 24 tot 27 graden.

Ook zondag schijnt de zon uitbundig, het is dus met recht een zonnig weekend. Wel stijgt de temperatuur verder en de tropische grens van 30 graden komt inzicht. Daarbij is de lucht nog een stukje droger dan de zaterdag waardoor er minder stapelwolken ontstaan. Kortom perfect weer voor het zwembad.


Helaas eindigt het zonnig weekend met in de nacht naar maandag enkele buien in Vorarlberg. Deze buien trekken maandag over de rest van Oostenrijk, daarbij wordt het ook koeler met maxima rond de 24 graden. De rest van de week verloopt rustig en licht wisselvallig.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

PS gisteren kwam de sneeuw nog behoorlijk naar beneden op de gletsjers.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×