Zonnige kerst, donderdag verse sneeuw!

Allereerst fijne kerstdagen iedereen! Kerst 2017 is eindelijk weer een witte in Oostenrijk, met sneeuw tot in de diepste dalen. Daarnaast is het een kerst met prachtig kaiserwetter. Dankzij de komst van een hogedrukgebied is het zonnig weer.

Maar ondanks het zonnige weer stroomt er ook zachtere lucht de Oostenrijkse Alpen binnen. Gelukkig is de lucht droog van karakter waardoor het dauwpunt ook laag ligt. Hierdoor smelt de sneeuw niet snel en blijven de pistes ook overdag goed. Buiten dat is het in de dalen een stuk kouder, een inversie zorgt hier voor temperaturen rond of onder nul.

Toch zit een kleine maar aan het prachtige kerstweer. In de lagere dalen maar ook het vlakkere Oosten is mist en nevel ontstaan. Vanmiddag lost deze maar moeizaam op. De bovengrens van de mist ligt op 700 a 900m, hierboven is het stralend zonnig en blauw. Pak dus even vanmiddag een heerlijke ligstoel en geniet in de sneeuw van het prachtige kaiserwetter.

Ook morgen, dinsdag, 2e kerstdag, verloopt zonnig. Na een koude nacht met in de dalen matige vorst, komt de zon er in de loop van de ochtend weer flink bij. In de loop van de middag zullen er wel vanuit het westen enkele wolkenvelden volgen die de zon soms een beetje afschermen. In de nacht naar woensdag kan er rond de hoofdkam en in Voralberg ook een vlokje sneeuw uit deze wolken vallen.

Woensdag starten we de dag ook met veel zon en een toenemende fohnwind. Het wordt een dag die in teken staat van een föhn storm, met windsnelheden op de toppen van 100 tot 140km/u. Afhankelijk van de dal ligging weet de föhn soms ook het dal te bereiken. Hier zware dooi met temperaturen richting de 10 graden. In de föhn-vrije dalen vorstig. Tegen de avond volgt een koufront vanuit het westen, en begint het stevig te sneeuwen (lagere dalen ook eerst regen).

En na de storm van woensdag krijgen we donderdag te maken met zware sneeuwval. Een nordstau veroorzaakt sneeuwbuien bij een sneeuwgrens die wegzakt richting de laagste dalen.

In totaal valt er 10 tot 30cm, de 30 in Oost-Tirol. Ook vrijdag zullen er sneeuwbuien vallen. Daarbij is het uitgesproken fris, met op 1500 meter hoogte middagtemperaturen van rond -8 of -9C, dat wordt dik inpakken!

Na vrijdag wordt het allemaal wat onzekerder. Maar dan hebben we al een 1e topweek gehad betreft de kerstvakantie. Waarin er al genoeg sneeuw lag, er een paar zonnige dagen waren en een week die eindigde met sneeuw. Wel moet ik eerlijk zijn, de kans op zachter weer is groot.

Maar dat is voor die tijd. Eerst een paar zonnige dagen gevolgd door sneeuwval. Perfect!

Fijne kerst,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht