Zonnige maandag in verder wisselvallige week

Bodemwarmte zorgde dit weekend voor bijzondere taferelen: het gras is groen terwijl de bomen mooi wit waren.

Zonnige maandag in verder wisselvallige week

Een zonnige dag staat op het programma in een verder zeer wisselvallige week. April begint dit jaar met relatief slecht weer, storingen en kou bereiken Oostenrijk. Maar vandaag kunnen we even bijkomen van een zonnige maandag.

Vandaag begint de dag nog bewolkt in Karinthië en Oost-Tirol, elders is al veel ruimte voor de zon. Gedurende de dag wint de zon ook in de zuidelijke deelstaten terrein. Daarbij blijft het droog en staat er weinig wind uit veelal westelijke richtingen. De meeste ruimte voor de zon zien we in Tirol en Vorarlberg, waar we kunnen spreken van kaiserwetter. Het zonnige weer zorgt hier op de pistes voor topcondities. Maar let wel op, diverse gebieden hebben sinds vandaag al hun deuren gesloten, hier een overzicht. Uiteindelijk wordt het vanmiddag maximaal 6 tot 11 graden, de vorstgrens ligt rond de 1500 meter. Daarmee is het vrij koud voor begin april.


Vanavond en komende nacht neemt de bewolking vanuit Duitsland toe. Uiteindelijk volgt er ook wat regen en sneeuw uit de bewolking in de noordelijke deelstaten. De bewolking valt te koppelen aan een warmtefront, waardoor de sneeuwgrens stijgt van 1300 naar 1900 meter.

Morgenochtend trekt de neerslag weg richting het oosten maar blijft de bewolking overheersen. Alleen nabij de Sloveense grens breekt de zon af en toe goed door. Bij een straffe westenwind doet het geheel wat herfstachtig aan. De wolkenvelden jagen ook over de bergtoppen en op de toppen zijn windstoten van 80 km/uur mogelijk. Het wordt maximaal 9 graden tot 15 in Karinthië. De vorstgrens ligt overdag boven de 2000 meter.


Ook woensdag blijft het wisselvallig. Hoewel de droge perioden de overhand hebben trekken er diverse wolkenvelden over. Verspreid is een bui mogelijk en de westenwind voert zachte lucht aan. Het wordt in de dalen dan ook maximaal 15 tot 19 graden, waardes die voor april vrij normaal zijn. Enkel in Karinthië kan gesproken worden van een vrij mooie dag doordat de zon er soms goed bij komt.

Na woensdag volgen actieve storingen met soms veel regen en wind. Oostenrijk ligt regelrecht in de vuurlinie van de straalstroom. Hierdoor volgen soms stevige depressies. Zicht op een weersverbetering is er vooralsnog niet direct.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Oostenrijkse Winkel grote banner

Logo Golfclub Nationalpark Hohe Tauern aug 2019

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...