De zonnigste maartmaand ooit

Het webcambeeld nabij Schrocken zit nog steeds flink onder het Saharastof, net als de sneeuw

De zonnigste maartmaand ooit
Het ziet er naar uit dat we de zonnigste maartmaand ooit gaan krijgen in Oostenrijk. De gehele week nog schijnt de zon haast onafgebroken. Het jaar met de meeste zonuren was maart 2020, het coronavoorjaar. Maar deze maartmaand lijkt dit record 2 jaar later al te verpulveren. Daarbij zitten de temperaturen ook nog eens flink in de lift. Uiteindelijk bereiken we deze week maximumtemperaturen van 18 tot 21 graden. Dat is bijzonder warm voor eind maart.

Vandaag beginnen we nog met lage temperaturen in de dalen. Onder een heldere hemel kon het vannacht flink afkoelen. Maar de temperatuur loopt snel op en de vorstgrens stijgt naar 2300 meter. Uiteindelijk zien we onder een strakblauwe hemel middagtemperaturen van 15 tot 20 graden, lokaal is 21 graden mogelijk. Komende avond en nacht blijft het helder en in de dalen ontstaat in een inversie. Het gaat onder de inversie enkele graden vriezen, daarboven blijft het boven nul.


Morgen verandert er niet veel aan het weerbeeld. Hogedrukgebieden in combinatie met een zuidenstroming zorgen voor prachtig lenteweer. De modelberekeningen laten zoals hierboven zichtbaar is geen wolkje aan de hemel toe. Het wordt een fractie milder met middagtemperaturen tot ruim 21 graden. Met weinig wind wordt dat dus genieten in de zon.

Ook donderdag en vrijdag blijft het prachtig lenteweer. De maartmaand gaat het zonurenrecord op één van deze dagen uit 2020 verbreken. Donderdag wordt het 16 tot 20 graden, vrijdag draait de wind naar het oosten. We leveren dan een klein graadje op de middagtemperatuur in.

De maartmaand lijkt tot het einde te warm en vrij zonnig te blijven

Het weekend verloopt ook nog altijd warm en zonnig. Hogedrukgebieden blijven het weerbeeld bepalen. Maar na het weekend lijkt er toch langzaam een verandering opkomst te zijn. Het kan natuurlijk niet eeuwig zonnig blijven. Ook zou ik persoonlijk niet raar opkijken als de winter nog even kort om de hoek komt kijken begin april. Per slot van rekening is dit een singulariteit die ieder jaar nog is voorgekomen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...