De zoutmijnen van Hallein

Zoutmijn Hallein

In de Oostenrijkse deelstaat Salzburgerland ligt het dorp Hallein. In dit dorp ligt een van de oudste zoutmijnen. Sinds 1994 zijn de mijngangen van Hallein alleen nog te bezichtigen als mijnmuseum en is het zeker een aanrader tijdens je vakantie in Oostenrijk.

Kijk je naar de geschiedenis van deze mijn dan lees je al vrij snel dat hier veel mensen van konden overleven en dat het zout vroeger werd omschreven als het “Witte Goud”. Miljoenen jaren geleden zijn deze mijnen ontstaan in de Dürnberg dichtbij Hallein. Zo’n 250 miljoen jaar geleden was er een enorm meer dat is verdampt. Het opgedroogde zout werd later ontdekt en gebruikt. Uit sporen van 2500 jaar geleden blijkt dat deze mijn toen al ontdekt is door de eerste mensen en werd er door de Kelten al begonnen met de zoutwinning onder de grond. In de achttiende eeuw zijn er mummies gevonden van verongelukte prehistorische mijnwerkers. De aartsbisschoppen – de Landheren van Salzburg – namen later deze handel over en maakte van Salzburg een schitterende stad! Als we kijken naar de tijd van de Romeinen zien we dat er in zout werd uitbetaald. Nu weten jullie ook vast waarom de stad Salzburg genoemd is…

De zoutmijnen van Hallein zijn een bezoek waard! Via een treinrit met een lange smalle trein gaat u de mijn naar beneden via verschillende ruimtes die u een goed beeld laten zien van de geschiedenis. Met een glijbaan komt u in het hart van de berg. Deze glijbanen werden vroeger gebruikt door de mijnwerkers om zich ondergronds te verplaatsen. Eenmaal in de mijn vaart u met een vlot over een ondergronds zoutmeer waardoor een bezoek aan deze mijn zeker de moeite waard is. Van de in totaal 65 kilometer lange gangen die zich strekken over de 21 ondergrondse etages van de mijn zijn zo’n 12 kilometer en negen etages (men noemt dit ook wel Horizonten) begaanbaar.

We zijn benieuwd hoe jullie het daar vinden en zijn ook opzoek naar ervaring met deze zoutmijn.

Bron: Salzwelten

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht