Diepe zuidelijke stroming blijft, met veel warmte en föhn

De algemene weersituatie momenteel boven Europa, sterke lagedrukgebieden liggen op de Oceaan en proberen langzaam het continent op te trekken. Alleen een verdere doortocht richting het Oosten wordt gehinderd door een omvangrijk hogedrukgebied boven Rusland. Precies hier, tussen deze twee grote weersystemen in, staat een stevige en diepe zuidelijke stroming. En deze stroming blijven we de komende pakweg 1,5 week nog zeker zien. In grote lijnen verandert daar voorlopig weinig aan, met storingen die kapot lopen op de Alpen en een aanhoudende föhn aan de Oostenrijkse noordkant. Wellicht gaat de stad Salzburg voor een record aantal 20C + dagen in november!

Morgen starten we de dag bewolkt, eerder zag het er naar uit dat het nog even flink ging regenen (en sneeuwen vanaf 2000m). Maar deze storing is al grotendeels opgelost voordat het Oostenrijk aandoet. De ochtend verloopt dus bewolkt, met lokaal een spatje regen en op de gletsjers een vlokje sneeuw. In de middag volgen brede opklaringen, met vooral in Vorarlberg en Tirol veel zon. Toch wordt het even nergens 20 graden. In Sölden klaart het na een bewolkte en mistige ochtend ook flink op, al blijven er wat restwolken achter. Vorstgrens rond de 2500 meter op 3200 meter -5C.

Vrijdag zien we meer wolkenvelden maar ook een aantal brede opklaringen, de grootste in Stiermarken en Vorarlberg. In Tirol maar ook Oost-Oostenrijk heeft de zon het moeilijk, hier blijft de bewolking domineren. In de dalen is het trouwens alles behalve koud, met lokaal 18 of 19 graden. Op de gletsjer van Sölden is het ook zwaar bewolkt, met waarschijnlijk overtrekkende mistbanken die soms het zicht belemmeren. In de middag kan het hier ook eventjes sneeuwen, maar meer dan 5 centimeter zou het niet zijn. Bij -6C op 3200 meter is het hier fris.Zaterdag
is het m.u.v. Oost-Tirol en Karinthie overal flink zonnig. Er staat een stevige wind uit het Zuiden en de föhn wakkert flink aan. Hierdoor ook gelijk enorm hoge temperaturen! In sommige dalen ruim 20 graden, en wellicht in de stad Salzburg opnieuw 22 of 23 graden. Op de gletsjer van Sölden is het ook een stuk vriendelijker, met duidelijk meer zon dan vrijdag. Het blijft droog en het zicht is grotendeels de dag FANtastisch. Ook hier iets hogere temperaturen met een vorstgrens die stijgt naar 2800 meter, op 3200 meter is het -3C. In de loop van de middag trekt echter ook over Sölden de föhn muur binnen en raakt het alsnog bewolkt.

Tot en met zaterdagavond blijft een groot deel van Oostenrijk in de neerslagschaduw van de föhn liggen, zoals je ziet is het in Noord-Italië alweer flink nat, maar door de Zuidelijke stroming kan de neerslag een groot deel van Oostenrijk niet bereiken. Dit effect noemen we föhn en binnenkort gaan we dieper op dit effect in.

Zaterdag op zondag pauzeert de föhn even en volgt er enige tijd regen (en sneeuwval boven de 2100 meter). Maar zondag overdag klaart het alweer flink op.

Ook in de nieuwe week zien we weinig verandering, de Zuidelijke stroming blijft domineren. Geen verandering, alleen dat het hogedrukgebied meer invloed krijgt, waardoor de aangevoerde lucht schoner en vrijer van bewolking is. De hele week zijn in o.a. de stad Salzburg middagtemperaturen tussen de 17 en 23 graden mogelijk. Waarden die in de maand Mei niet zouden misstaan.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...