Zwaar onweer gisteravond en vanaf morgen hitte

Na een hete dag met op ons eigen weerstation 31,2 graden ontstonden er gisteravond zeer zware onweersbuien verspreid over Oostenrijk. De buien gingen gepaard met veel onweer, hagel en wateroverlast.

Het toeval wil dat net de zwaarste bui van de lijn over het Brixental trok. Dat was ook goed zichtbaar op de buienradar van wetteronline hierboven. Dit was een goed moment om ons nieuwe weerstation uit te testen!

In totaal viel er in Brixen im Thale maarliefst 41,9mm neerslag.  Daarbij kwam de rain rate op een spectaculaire 133,8mm per uur. Dit overstijgt ruim 5x het criterium van een wolkenbreuk bij het KNMI (rainrate 30mm/u). De rain rate bepaald hoe hard het geregend heeft. Spectaculaire cijfers dus. Volg trouwens ons weerstation hier. Maar niet alleen de cijfers waren spectaculair, ook de beelden.

Terug naar de weersverwachting. Vandaag is het op veel plaatsen geen fraaie zomerdag. Deze ochtend trekt een koufront Oostenrijk binnen met daarop veel bewolking en regenbuien. Het kan enkele uren in noord en west Oostenrijk regenachtig zijn. Bij deze neerslag is ook een klap onweer mogelijk. Tijdens de buien van vanmorgen is het nog op veel plaatsen onder de 20 graden. Vanmiddag trekt deze band naar het zuiden en activeert hier fink. Hier zijn zware onweersbuien met hagel en windstoten mogelijk. Ondertussen volgen er ook opklaringen vanuit het noorden maar ook blijven er nieuwe buien ontstaan. Met uiteindelijk vanmiddag 24 tot 29, voor het onweer uit in het zuiden zelfs 32, graden is het niet koud.

Morgen verliezen we de onweersbuien en breekt een periode van stabiel maar heet zomerweer aan. Mogelijk gaan temperatuurrecords sneuvelen. Morgen ontstaan er nog wel wat stapelwolken en trekken er sluierwolken over. Het wordt 28 tot 33 graden.

En tja de dagen die volgen. In detail treden heeft weinig zin. Dagelijks is het zonnig en heet. Vooral woensdag en donderdag wordt het heet met lokaal 37 of 38 graden. Wellicht dat we lokaal de 40 wel aantikken.

Pas komend weekend neemt de kans op onweer serieus toe. Zicht op een serieuze afkoeling is er voorlopig nog niet.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

CampingWelt Grote banner

 

Logo Das Resort Brixen 1200 400

Logo Das Christine Appartement

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht