Zwaar onweer opkomst

In der verte onweersbuien gistermiddag gezien vanuit het Brixental

Het hing gisteren al in de lucht, de atmosfeer is niet meer zo stabiel als voorheen. Gistermiddag ontstonden rondom de hoofdkam en in Oost Tirol flinke onweersbuien. Hierbij kwam het lokaal tot wateroverlast. Gelukkig bleef het in het grootste deel van Oostenrijk gewoon droog en erg heet. Maar vanaf vandaag neemt de kans op zwaar onweer in een groter deel van Oostenrijk toe. Morgen volgt zelfs een koufront met meerdere zwaardere onweersbuien. Hierna is het eventjes flink afgekoeld.

Deze ochtend is het nog rustig in de lucht. Over het hele land schijnt de zon flink. Opnieuw belooft het uitgesproken heet te worden met 33 tot 36 graden. Door de verhoogde luchtvochtigheid voelt de lucht flink zwoeler aan. Soms trekken er ook wat sluierwolken over en is de lucht troebel door stof. Aan het eind van de ochtend ontstaan vooral in de berggebieden flinke stapelwolken.

Vanmiddag groeien de stapelwolken verder uit tot onweersbuien. De buien vallen vooral in de Alpen. Het laagland in het oosten houdt het droog. Tijdens onweersbuien komt het tot hagel, windstoten en grote neerslaghoeveelheden. Na zonsondergang storten de meeste buien weer in één. De nacht verloopt helder.

Morgen wordt de hitte verdreven. Op hoogte stroomt al koelere lucht Oostenrijk binnen. Direct aan de grond is dit nog niet te merken want na een zonnige start stijgt het kwik naar 28 tot 33 graden. Maar door dit grote verschil is de lucht ronduit onstabiel en ontstaan er snel stapelwolken. Aan het eind van de ochtend valt al een eerste bui. De middag brengt meer buien, soms met veel onweer en hagel.

Zondag eindigt de hittegolf en volgen na een droge ochtend flinke buien. De middag verloopt deels in west Oostenrijk regenachtig. Langere droge perioden zijn er in het oosten en zuiden. Maar juist hier zijn de buien die wel vallen het heftigst met onweer en wateroverlast. Tussen de buien door is er soms ruimte voor wat zon. Het wordt 23 graden in Tirol tot 30 in het oosten.

Maandag start bewolkt en regenachtig. Lange tijd blijft het kwik onder de 20 graden. Heerlijk bijkomen! In de middag volgen opklaringen en droge momenten. Dan kan het nog 24 tot 27 graden worden.

De nieuwe week brengt normaler weer voor eind juli. Dagelijks wordt het met geregeld zon 23 tot 27 graden. Geen uitgesproken hitte of stabiel zomerweer. Dagelijks kan er namelijk ook een bui vallen. Voor vele van ons in ieder geval beter weer om iets te gaan doen.

Jeroen Elferink

Weather Underground PWS IBRIXE2
Weerstation FANtastisch Oostenrijk LIVE
Klik hier voor de mobiel versie

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht