Zware onweersbuien opkomst in Oostenrijk

De kans op flinke onweersbuien neemt vanaf vandaag verder toe in Oostenrijk. Lagedrukgebieden komen namelijk dichterbij, samen met de toevoer van warme tropische lucht uit Zuid Europa, zorgt dit voor flinke buien. Gelukkig keert vanaf zondag de rust terug en wordt het volgende week zinderend heet.

Vandaag start de dag opnieuw flink zonnig. Maar in Tirol en het Salzburgerland zien we in de ochtend al stapelwolken opduiken waaruit al enkele buien vallen. Soms met hagel en onweer. Later spreiden de buien zich ook uit naar Karinthië en Stiermarken. Hier kunnen het heftige buien worden met veel onweer, hagel en windstoten. Doordat er maar weinig stroming in de atmosfeer is kunnen de buien soms lang op 1 plek blijven hangen. Dit kan leiden tot wateroverlast. Uiteindelijk trekken de onweersbuien richting het vlakkere Oosten. Ondertussen wordt de lucht in Tirol en Vorarlberg droger en neemt de kans op onweer hier juist in de middag wat af. Tussen de onweersbuien door wordt het 27 tot 32 graden.

Morgen volgt vanuit Duitsland een actief koufront. De ochtend begint nog zonnig maar in Vorarlberg en delen van Tirol trekken vanuit het noordwesten onweersbuien binnen. Deze activeren snel en trekken oostwaarts. In de middag kunnen vooral het Tirolerunterland, het Salzburgerland en Oberösterreich hun borst natmaken voor zeer zware onweersbuien. Daarbij is kans op grote hagelstenen en harde windstoten. Gelukkig is er weinig windschering waardoor de kans op hoosverschijningen klein is. Voor de buien uit is het zonnig en heet.

In de avond en nacht trekken de onweersbuien richting het zuiden en oosten. Het kan ook hier nog lang door spoken. Uiteindelijk keert de rust wel terug in de atmosfeer.

Vrijdag ligt het koufront stationair boven Oostenrijk en zorgt gedurende de hele dag voor het ontstaan van nieuwe onweersbuien. De buien zullen vooral in Karinthië en Stiermarken het heftigst zijn. Rustiger zijn de buien aan de noordkant. Daarbij is het een tikje koeler, meest tussen de 25 en 29 graden. Tussen de buien kan het benauwd aanvoelen.

Zaterdag opnieuw zware onweersbuien verspreid over Oostenrijk. De temperatuur doet nogmaals een klein stapje terug. Zondag wordt de atmosfeer rustiger door de komst van een hogedrukgebied. Daarbij maakt Oostenrijk zich dan op voor een intense hittegolf die volgt.

Want met zekerheid kan gezegd worden dat de maandag, dinsdag en woensdag na het weekend bijna uitzonderlijk heet gaan verlopen. Met veel zon en temperaturen tussen de 30 en 39 graden is het bijna afzien. Zelfs op 1500 meter hoogte (foto hierboven) is het nog 28 graden. De komende dagen zullen we steeds vaker naar de details van deze hittegolf kijken.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht