Vanavond zware onweersbuien

Een koufront vanuit het westen schampt vandaag Oostenrijk

Vanavond zware onweersbuien

Vanmorgen schijnt de zon opnieuw uitbundig in heel Oostenrijk. Slechts af en toe trekken er wolkenvelden over waar de zon goed doorheen blijft schijnen. Maar een koufront ligt vandaag dichtbij Oostenrijk. Hierdoor is de opbouw van de atmosfeer vrij onstabiel. Vanmiddag ontstaan er daardoor snel stapelwolken. Een enkele stapelwolk weet boven een bergtop al uit te groeien tot een onweersbui. Daarbij stijgt de temperatuur naar tropische waarden tussen de 30 en 34 graden, in het uiterste oosten wordt het 37 graden.

Buienverwachting rond 20:00 uur

Maar aan het eind van de middag trekt het koufront Oostenrijk binnen. Hierdoor ontstaan er vanuit het westen enkele zware onweersbuien. Met name in Tirol en het Salzburgerland kan het aan het eind van de middag en vanavond spoken met veel regen en onweer. Ook is er tijdens zware onweersbuien kans op windstoten en hagel. Kortom check vandaag de radars en laat je niet verassen door de zware onweersbuien. In de nacht trekken de buien door richting het oosten, waar ze vervolgens uitdoven.


Morgen ligt het koufront stationair over Oostenrijk. De dag start in veel gebieden daardoor bewolkt en uit de bewolking valt van tijd tot tijd buiige regen. In de loop van de ochtend wordt het droger en breekt de zon geregeld door. Maar door het koufront ligt de maximumtemperatuur uiteen tussen de 24 of 25 graden in het westen en 33 in het oosten. Gedurende de middag ontstaan nieuwe buien, soms met onweer. Gelukkig komt het niet tot zware onweersbuien zoals vandaag. Tegen de avond wordt het droger en trekken er vanuit Duitsland opklaringen Oostenrijk binnen.

Zondag volgt opnieuw een vrij onstabiele dag. Tijdens de ochtend wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Ook is er kans op een drupje regen uit de bewolking. Gedurende de dag ontstaan stapelwolken welke weer uitgroeien tot enkele regen- en onweersbuien. Daarbij stijgt de temperatuur naar 26 tot 29 graden.

Tijdens de nieuwe week blijft het warm zomerweer in Oostenrijk. Ook gaat komende week de zon weer vaker schijnen en stijgen de temperaturen vaak richting de 30 graden. Zware onweersbuien worden dan niet meer verwacht.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...