Zware sneeuwval op 1e kerstdag

Stephanie Moumou gisteren (via Vrienden van FANtastisch Oostenrijk FB groep)

Boven de 1100 meter is Oostenrijk werkelijk een sprookje. De mooiste foto’s en filmpjes van jullie komen voorbij in de Vrienden van FANtastisch Oostenrijk FB groep. Prachtig! Toch moeten we ook realistisch blijven.

Westendorf gisteren, foto gemaakt door Marco Halfmouw

Want in de lagere skigebieden ziet het er momenteel zo uit. De dalen zijn nog groen en voor het ultieme wintersportgevoel is een besneeuwd dal wel wenselijk. Maar goed we mogen nog niet te hard klagen. Enkele dagen geleden waren de bergen namelijk groener.

Ook vandaag zullen de lagere dalen niet wit worden, want het wordt tijdelijk milder. De sneeuwgrens gaat zelfs stijgen. Voor het synoptische weeroverzicht verwijs ik nog even terug naar het weerbericht van gisteren. Deze is namelijk nauwelijks verandert.


Vandaag start de dag nog droog met eerst nog wat ruimte voor enkele opklaringen. In de bergen staat tijdelijk wat minder wind. Ondertussen druppelt er al wel mildere oceaanlucht binnen waardoor de vorstgrens stijgt tot 1500 meter.

Aan het eind van de ochtend en in de loop van de middag volgt er in de bergen storm. Daarbij gaat het regenen en pas vanaf 1400 meter sneeuwen. Vanavond zakt de sneeuwgrens dan weer geleidelijk terug naar 1100 meter.

Komende nacht volgt een nieuwe nordweststau met felle sneeuwbuien. De sneeuwgrens komt rond de 1000 meter te liggen in der bergen en hogere dalen valt weer een dik pakket sneeuw bij.

Morgen 1e kerstdag aanhoudende sneeuwbuien bij een wisselende sneeuwgrens van 800 tot 1000 meter. Hieronder valt voornamelijk natte sneeuw of regen. Hierboven kan een het pakket flink aangroeien. Er kan al snel 20 tot 30 centimeter sneeuw bijvallen! In de hogere dalen en meeste skigebieden kan kerst dus niet stuk. Wel staat er een harde tot stormachtige wind.


Morgenavond houdt de sneeuwval ten oosten van Innsbruck nog eventjes aan. Daarbij zakt de sneeuwgrens weg naar 600 meter. Ook de iets lagere dalen kunnen dus (cosmetisch) wit kleuren. Tijdens de nacht volgen vanuit Zwitserland opklaringen en kan het overal licht tot matig vriezen.


Donderdag 2e kerstdag volgt een perfect skidag. Het is overal droog met een mix van wolkenvelden en zon. Op 1500 meter ligt het kwik rond of iets boven het vriespunt en staat er maar weinig wind. Hierdoor voelt het ook nog eens aangenaam aan. Kortom een dag om te gaan genieten van de verse sneeuw en piste’s.


Vrijdag gebeurt er iets op de weerkaarten wat mijn aandacht trekt. Een apart afgesnoerd hoogtelaagje trekt in rap tempo van de Britse eilanden in richting van de Alpen. Tegelijkertijd komt er een koude stroming vanuit Rusland opgang. Beide luchtsoorten lijken elkaar in de buurt van Oostenrijk te gaan ontmoeten. In theorie zou dit een sneeuwrijk dagje tot in alle dalen kunnen betekenen! In ieder geval kan dan echt alles wit worden voor het oog.


Hierna volgt een fris weekendje met ruimte voor de zon. Toch is er nog de nodige onzekerheid. Gunstig zijn de voortekenen wel.


Het jaar lijkt mooi te eindigen met de komst van een hogedrukgebied met hopelijk dit jaar geen vuurwerkmist in de dalen…

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht