Zware storm en sneeuwdump vanaf 1100 meter

Zware storm en sneeuwdump vanaf 1100 meter
De kerstvakantie start dit jaar met een zware storm en sneeuwdump vanaf 1100 meter. Helaas betekent dit ook regen in de meeste dalen. Hier wordt het groen, we geven hieronder een uitgebreide weerupdate.

Vandaag begint de dag nog droog maar wel bewolkt. Daarbij trekt in de bergen de noordwestenwind al flink aan. In de loop van de ochtend en vooral vanmiddag begint het vrijwel overal te regenen en sneeuwen. Vooral later vanmiddag kan het soms al flink doorplenzen of sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt deze donderdag nog rond een vrij hoge 1400 meter, maar tegen de avond zakt de sneeuwvalgrens naar 1100 tot 800 meter. De 800 meter in het oosten van Oostenrijk. Hieronder neemt het risico op overstromingen snel toe.

Ook komt daar een zware storm bij te staan in de bergen, er moet rekening worden gehouden met windstoten van 100 tot 130 km/u. Ook in sommige dalen breekt de krachtige noordwestenwind door en zijn windstoten tot 90 km/u goed mogelijk.


Morgen is het bar en boos in Oostenrijk. De hele dag hebben we te maken met een zware storm en veel neerslag. Boven 1100 tot 800 meter valt een gigantisch dik pak sneeuw, daarbij is kans op blizzard condities. Zo zijn windstoten van 100 tot 140 km/u mogelijk. De verwachting is dan ook dat vele skiliften gesloten zullen blijven. Boosdoener is de krachtige straalstroom die recht over de Oostenrijkse Alpen ligt. Hierboven in de weerkaarten (scrol naar vrijdag) is op de vrijdag de straalstroom goed zichtbaar. Alleen in het uiterste zuiden van Oostenrijk (zuid-Karinthië) blijft het allemaal wat rustiger.

Bekijk hierboven hoeveel sneeuw er de komende dagen precies gaat vallen!

Tot zaterdagochtend houden de storm en flinke neerslag aan. De sneeuwvalgrens stijgt richting zaterdagochtend wel weer een honderdtal meters, maar boven de 1100 tot 1300 meter kunnen we duidelijk spreken van een sneeuwdump. Hier valt 50 tot lokaal 200 centimeter verse sneeuw!! Een cadeautje aan het begin van de kerstvakantie, maar in de dalen is de sneeuwlaag die nog lag grotendeels wel weggeregend. Grote verschillen dus tussen de condities op de meeste skipistes iets boven de dorpen en in de dorpen zelf. Met het stoppen van de neerslag en wind, stroomt zaterdag ook zachte lucht binnen. De vorstgrens begint te stijgen.

Zondag is in detail nog onzeker, een zwakke storing trekt via het noorden voorbij. Mogelijk valt nog wat regen of sneeuw, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

De kerstdagen verlopen deels bewolkt deels zonnig. Op tweede kerstdag kan in het noorden nog wat sneeuw tot 1000 meter vallen. Met een beetje gelukt zakt de sneeuwvalgrens nog even weg tot in de dalen. De rest van de week verloopt waarschijnlijk zonovergoten en relatief mild. Het genieten van de verse sneeuw kan beginnen.

Jeroen Elferink

Ripstar banner 1200 800 Snow en Family

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

skioutlet 2022 grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×