Zwarte Zaterdag en wordt het druk in Oostenrijk

Files vakantiedrukte

Het is inmiddels juli en dat betekent de tijd van de massale uittocht richting de zon. De zomervakanties zijn inmiddels voor de regio’s Noord en Zuid begonnen. Traditiegetrouw betekent dit ook dat er ergens in Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk het heel druk gaat worden.

Ga ja vakantie vieren met de auto en ga je richting Spanje, dan weet je dat je bepaalde weekenden de Route de Soleil moet mijden. Maar ook in Duitsland kan het ook heel druk worden.

Zwarte zaterdag

Een aantal keren per seizoen wordt het zo druk dat je uren en uren stil staat, vooral in Frankrijk is dit een bekend beeld. Deze zwarte zaterdagen zullen vooral in Frankrijk voorkomen, maar tegenwoordig worden ook in Duitsland en Italië zeer drukke dagen aangeduid als zwarte zaterdag. De drukte in Frankrijk komt door de vakantiegangers uit Duitsland, België, Nederland en andere landen, dit in combinatie met de Fransen die ook net vakantie hebben.

Vooral de A6 en A7 in Frankrijk is berucht, beter bekend als de Autoroute de Soleil. Files van meer dan 400 km is op dat moment “normaal”, zo stond op 1 augustus 2009 in totaal 870 km file op de Franse wegen.

De term zwarte zaterdag verwijst naar een zeer zwaar ongeval op 31 juli 1982, bij Beaune reed een bus in op enkele personenauto’s. Door deze crash ontstond er brand waarbij 53 mensen om het leven kwamen, hiertussen zaten 44 kinderen tussen 6 en 15 jaar (bron)

Drukte richting Oostenrijk

verkeersdruktekalender duitsland zomer 2019

© ANWB

Naast drukte op de Franse Route de Soleil richting Spanje mag je ook drukte verwachten richting Oostenrijk, niet een zwarte zaterdag zoals in Frankrijk maar de reis kan wel een tijdje vertraagd worden. Vooral in de weekenden kun je drukte verwachten op onderstaande wegen (bron ANWB):

 • A1 Osnabrück – Bremen – Hamburg – Lübeck – Fehmarn, knelpunten bij Bremen en Hamburg.
 • A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg, knelpunten bij de steden.
 • A5 Heidelberg – Karlsruhe – Basel, knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.
 • A7 Flensburg – Hamburg, knelpunt bij Hamburg.
 • A7 Würzburg – Ulm – Füssen, knelpunten tussen Kempten en Füssen.
 • A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg, knelpunten tussen Stuttgart en Ulm, tussen Günzburg (bij Ulm) en Augsburg en tussen München en Salzburg.
 • A9 Neurenberg – München, knelpunten tussen Ingolstadt en München.
 • A61 Mönchengladbach – Koblenz.
 • A99 ringweg München.

Kijk op het overzicht en check of de datum wanneer je door Duitsland moet ook toevallig een drukke dag is.

In Oostenrijk

verkeersdruktekalender oostenrijk zomer 2019

© ANWB

Oostenrijk is ook een doorvoer land, vakantiegangers richting b.v. het Gardameer, Slovenië of Kroatië kunnen door Oostenrijk gaan. Daarom kan het richting de Brennerpas of Villach druk worden.

Overzicht van wegen waar er kans is op files zijn (bron ANWB):

 • A10 Salzburg – Villach (Tauern Autobahn): bij tolstation Sankt Michael im Lungau, de Katschbergtunnel en knooppunt Villach.
 • B179 Fernpasroute: tussen Füssen en Imst, bij de grenstunnel Füssen en bij de Lermoostunnel.

Ook zal het bij de grensovergangen druk zijn, met name:

 • Met Duitsland: Kufstein (A12).
 • Met Italië: Brennerautobahn (A13), Brenner-Bundesstrasse (B182).

Kijk op bovenstaande overzicht  en check of de datum wanneer je door Oostenrijk moet ook toevallig een drukke dag is.

Niet vergeten

Auto Vignet OostenrijkDe vakantie begint bij een goede voorbereiding, het regelen van vignetten en eventueel voor Duitsland een milieusticker is een van de zaken die hoort bij een goede voorbereiding.

Even een paar dagen overnachten in Duitsland is leuk, maar wil je een stad of winkelcentra in dan kan je te maken krijgen met zogenaamde “Umweltzones”, hier mag je alleen inrijden als je auto is voorzien van een milieusticker. Deze zones zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit te bevorderen in bepaalde gebieden, maar blijf je op de snelweg dan is het aanschaffen van een milieusticker niet nodig.
Maar ook een vignet voor Oostenrijk hoort hier dus bij, een bekeuring voor het rijden op een snelweg in Oostenrijk zonder een vignet is duurder dan er een aanschaffen.

Een milieusticker en/of vignet zijn te bestellen via autotolvignetten.nl, hou er wel rekening mee dat een milieusticker ca 5 werkdagen onderweg is voordat je deze thuis heb. De online bestelde digitale vignetten worden pas 18 dagen na de aankoop geactiveerd, hou hier wel rekening mee. Anders zal je een sticker moeten kopen via de winkels van de ANWB of bij een tankstation in Duitsland.

Summit Travel Grote Banner

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht