Zwoel warm met soms onweersbuien

De komende dagen verandert er maar weinig in het algemene weerbeeld voor Oostenrijk. Aan de rand van een omvangrijk hogedrukgebied die op de oceaan ligt is de lucht warm maar soms ook nog net onstabiel genoeg voor een flinke onweersbui. Toch zullen we de komende dagen meer onweersbuien zien dan voorheen, omdat de lucht vochtiger wordt.

Morgen starten we de dag aan de grens met Duitsland bewolkt, vooral in Tirol is het zwaar bewolkt. Hier valt al een enkele onweersbui, of soms wat regen. Hierna breekt de bewolking open en volgen er een paar mooie zonnige uren, maar het is wel zwoel warm. In de middag ontstaan vervolgens nieuwe buien, dit keer omvangrijker dan de laatste dagen.

De buien lijken op dit moment geheel willekeurig te ontstaan. Helaas kan ik hier geen prognose op maken, het kan letterlijk overal. Het kan zijn dat je pech hebt en zo onder een gigantische onweersbui terecht komt maar er zullen ook dalen zijn waar het helemaal niet tot onweer komt. Wel lijkt het het droogst te zijn in het Oosten, met in de regio van Wenen vrijwel geen bui. Tijdens onweersbuien kan het tot hagel en wateroverlast komen. Hagel kan een doorsnee krijgen tot 2cm.

Maandag 2-deling. Westen tijdelijk slechter

Maandag start in het Westen (Voralberg en Tirol) bewolkt met regenbuien, soms is een klap onweer mogelijk. Het is hier zwoel met tussen de buien door een graad of 23 á 24. De regenbuien zijn te koppelen aan een zwak koufront (met tijdelijk iets meer gedempte temperaturen) die van West naar Oost overtrekt. In de middag ontstaan vervolgens voor het koufront uit ook in het Oosten flinke onweersbuien. Dit kunnen hoosbuien zijn met noodweer. In het Westen leven de buien smiddags ook verder op, maar tot noodweer komt het hier niet.

In de avond naar dinsdag trekken een aantal onweerscomplexen vanuit Italie en Slovenie over Karinthie en Stiermarken. Hier wordt het een onrustige nacht.

Dinsdag volgen er in het Westen nog een aantal ondiepe buien, waarbij een klap onweer mogelijk is. Met hier een middagtemperatuur rondom de 23 graden is het wat frisser. Maar omdat er weinig wind staat blijft het zwoel aanvoelen. Richting het Oosten wordt het zonniger en stabieler met veel zon en temperaturen over de 30 graden.

Na dinsdag keert de rust weer verder terug en blijft het warme weer doorzetten. In Niederosterreich krijgt de warmte hittegolf neigingen, in het berggebied ligt de temperatuur meest tussen de 25 en 30 graden. De kans op onweer wordt weer kleiner, maar het blijft zwoel.

Ook op de langere termijn zijn er nog geen aanwijzingen dit dit stroompatroon wordt doorbroken. Super stabiel zomerweer blijft uit, maar een afkoeling met regen is ook uitgesloten. We sukkelen gewoon rustig verder met hoge temperaturen en af en toe onweer.

Groeten vanuit een zonovergoten Brixental,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...