Zwoel warm maar onstabiel


Zwoel warm maar onstabiel

Op de weerkaarten van vandaag zien we het al direct. Oostenrijk bevindt zich in een warme zuid(west)elijke stroming en geniet van aangenaam warme temperaturen. Maar vanuit Frankrijk nadert vochtigere lucht die onstabiel van opbouw is. Over Frankrijk ligt zelfs een thermische vore (rode lijn) waarop vanmiddag gemakkelijk stevige onweersbuien zullen ontstaan. Dit kan later vandaag ook het geval zijn rondom de hoofdkam. Maar zo zwaar als in Frankrijk worden de buien nog niet, dat gebeurd morgen pas. Vandaag schijnt dan ook nog voor langere tijd uitbundig de zon en kan het 23 tot 27 graden worden.


Morgen trekt de vore via Zwitserland Oostenrijk binnen en tijdens de middag zullen op de vore in met name Vorarlberg, Tirol en delen van Karinthie/Salzburgerland enkele stevige onweersbuien ontstaan. Lokaal gaan de buien gepaard met hagel of windstoten. Toch blijft het algemene weerbeeld op de meeste plekken vrij vriendelijk en kan het opnieuw per dal sterk verschillen. Het blijft immers moeilijk voorspellen waar de buien zullen ontstaan, vooral in een berggebied als de Alpen. Maar dat ze gaan ontstaan is wel zeker. Voor de buien uit schijnt de zon flink, en elders blijft de zon gewoon flink schijnen. Het wordt nog een fractie warmer met op de thermometers 24 tot 28 graden. Dus wie vrij is, neem gerust een duik in een zwembad.


Vrijdag ligt de vore recht over de Alpen van Oostenrijk en vallen er eigenlijk verspreid over de hele dag wel buien in dit gebied. Het weerbeeld is wat minder vriendelijk en de zon heeft het wat moeilijker. Daarnaast is het ook wat benauwd, vooral omdat er weinig wind staat en de zon tussendoor goed weet door te breken. Alleen het oosten en aan de grens met Slovenië blijft het zo goed als droog. De temperatuur ligt tussen de 24 en 27 graden.


Tijdens het weekend verandert er nog maar weinig. Vooral zondag neemt de kans op een aantal onweersbuien flink toe. Na het weekend pakken de donkere wolken zich vaker samen en is het gewoon 2 dagen zelfs slecht en onstabiel weer. Maar hierna lijkt het weerbeeld wel te herstellen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Haus Steiner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht