Zwoele zomerweek met geregeld onweersbuien

Na een natte en koele week is de zomer vanaf vandaag weer helemaal terug in Oostenrijk. Een hogedrukgebied zorgt momenteel voor droge en zonnige condities met zomerse temperaturen.

En de invloed van het hogedrukgebied was niet alleen in Oostenrijk merkbaar. Vanuit de ruimte was vanmiddag goed te zien dat door dit hoog de zomer in grote delen van Centraal Europa weer terug is. Ook in Nederland was het vandaag vergelijkbaar weer met veel zon en enkele stapelwolken. Toch als we verder richting de Oceaan kijken zien we nieuwe (kou)fronten liggen. Deze zullen de komende dagen van grote invloed zijn op het weer in Oostenrijk.

Morgen zijn gelukkig de fronten nog te ver verwijderd van Oostenrijk en volgt er opnieuw een zonnige zomerdag. De lucht is wat droger van aard waardoor er maar weinig stapelwolken zullen ontstaan, met natuurlijk een uitzondering nabij de grootste en hoogste bergen. Overal dus van Voralberg tot Karinthie, van Tirol tot Wenen, is het onder de 1000 meter tropisch warm (30 graden of meer). Het warmst wordt het door een aantrekkende föhn in het Inntal met misschien 32 of 33 graden.

In de avond is een enkele onweersbui mogelijk in Voralberg en Tirol. In de nacht ook elders, gevolgd door meer buien. In het Zuiden blijft het droog.

Woensdagochtend vallen en regenbuien van Voralberg tot Oberösterreich. In het Karinthië en Stiermarken schijnt de zon nog maar raakt het al snel bewolkt. De lucht voelt zwoel en wat benauwd aan. In de middag verspreiden de regen en onweersbuien ook over andere delen van Oostenrijk uit. Tussen de buien door kan de zon soms nog flink schijnen. Echter wordt het niet meer zo warm met 25 tot 30 graden.

Ook de rest van de week blijven onweersbuien een thema. Vooral in de Noordelijke deelstaten waar de invloed van lagedrukgebieden het grootst is. In het Oosten en Zuiden blijft het voorlopig langer zonnig en warm. Dit komt doordat Oostenrijk opnieuw op de grens komt te liggen tussen het hete Zuiden en Oosten van Europa en het koelere en natte Noordwest Europa. Donderdag is het overal zonnig en warm. Vrijdag volgen er opnieuw vanuit het Westen enkele forse onweersbuien met kans op hagel en windstoten. Hierbij is de kans op (lokale) wateroverlast groot.

En daarmee lijkt de zomer van 2017 een heel typisch patroon te hebben ontwikkeld met vaak warm zomerweer voor 3 tot 7 dagen, gevolgd door onweersbuien vanuit het Westen. Dan weer enkele dagen koeler, gevolgd door een nieuwe herhaling.

In iedergeval kun je in vrijwel heel Oostenrijk het zwembad goed gebruiken deze zomer. Ook Eric besloot deze middag een heerlijke verkoeling te zoeken in het zwembad van Brixen. Jullie ook ?

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×