Zwoeler met stijgende onweerskansen

Zwoeler met stijgende onweerskansen

10

Dat is toch wel eventjes geleden, een wolkenloos Oostenrijk. Heel Oostenrijk lag deze middag heerlijk in het zonnetje. En met een zwakke tot matige Zuidenwind werd het ook aangenaam warm, 18 tot 23 graden. Mooi voorzomers weer dat we dit voorjaar nog niet echt vaak gezien hebben. Maar helaas is het echt mooie weer voor slechts 1 dag weggelegd want vanuit het Zuiden komen alweer wolkenvelden dichterbij. Dit is ook nog warme maar een stuk onstabielere lucht. Hierdoor gaan ook de onweerskansen weer stijgen !

101

Morgen komt de onstabielere lucht dichterbij. Maar tot uitgebreide onweersbuien gaat het nog niet komen. Anders is dat vanaf de Benelux tot op het Iberisch schiereiland, hier zitten ze ook in de warme lucht maar is de luchtdruk een stuk lager. Talloze onweersbuien zullen hier ontstaan. In Oostenrijk verloopt de donderdag nog vrijwel overal droog met wolkenvelden en zon. Het wordt nog een stuk warmer, 21 tot 25 graden.

gewitter

Cape index voor zaterdag middag. Hoe feller de kleur, hoe meer energie voor onweer er in de lucht zit !

Cape index voor zaterdag middag. Hoe feller de kleur, hoe meer energie voor onweer er in de lucht zit !

Maar vrijdag en vooral zaterdag zullen we er ook in Oostenrijk aan moeten geloven. Het is warm met middagtemperaturen tussen de 22 en 26 graden. Maar de lucht is onstabiel en al snel ontstaan er stapelwolken die uitgroeien tot forse buien. Daarbij stijgen in de loop van de dag ook de onweerskansen als de lucht steeds warmer wordt. Waar de buien precies gaan vallen valt, vooral op deze termijn, nog heel moeilijk te zeggen. Er zullen gebieden/dalen zijn waar het tot meerde onweersbuien gaat komen. Maar ook dalen waar het langer mooi zomers weer is. Het is in een bergachtig gebied gewoon moeilijk te voorspellen. De komende dagen ga ik proberen de ‘hotspots’ voor hogere onweerskansen te benoemen.

. 10.2

Na het weekend zullen we alleen nog op maandag met buien te maken krijgen. Hierna stabiliseert het weer langzaam en we blijven voor de verandering eens in de warme lucht.

tmax_17051918_17051000

En als de stroming langer zuidelijk blijft kunnen we later volgende week echte hoogzomerse temperaturen verwachten … Maar dat is helaas nog onzeker.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

(Visited 82 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.